Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paulina Hersler berättar om resan hem från Israel: ”Att komma hem var ingen självklarhet” Foto: SVT/TT

Landslagsspelaren Paulina Hersler hemkommen från Israel: ”Fruktansvärd rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska landslagsspelaren Paulina Hersler befann sig mitt i konflikten i Israel.

Nu är basketspelaren hemma i Sverige igen.

– Att komma hem var ingen självklarhet, säger hon till SVT Sport.

Paulina Hersler, 29, anslöt till det israeliska basketlaget Petah Tikva i höstas. Redan efter några veckor i landet utvecklades situationen till en mardröm.

Förra veckan genomförde den terrorstämplade gruppen Hamas en storskalig räd med stora mängder raketer som avfyrades från Gazaremsan.

Idrott och politik

”Då förstår man allvaret”

– Till att börja med var de israeliska spelarna i laget lugna och försökte lugna oss, med att det här är saker som hänt förut. Men snart var även israelerna otroligt oroliga och uppjagade – då förstår man allvaret, säger Hersler.

Hersler kom hem till Sverige i måndags, men hemresan var varken problemfri eller självklar.

– Bara några timmar innan jag skulle åka gick Hamas ut med ett bombhot mot flygplatsen. De skickade bokstavligt talat missiler mot flygplatsen. Oron att vara där, det är en rädsla jag inte kan beskriva och aldrig tidigare känt.

”Oväsentlig”

Vad som händer nu vet inte Hersler, men hon är tacksam över att vara hemma i Sverige igen.

– Framtiden är väldigt oklar. Helt plötsligt blir basketen oväsentlig. Jag kommer nog behöva bearbeta det här ett tag, för det har varit en väldigt omtumlande upplevelse.

Kan du tänka dig att åka tillbaka till Israel igen?

– Det ska vara under omständigheterna att det är väldigt väldigt säkert, men sannolikheten till det känns inte så stor just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet