Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Omfattande raketattack mot Israel – Hamas tar på sig ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska militanta gruppen Hamas har genomfört ett storskaligt raketangrepp mot flera israeliska städer, och meddelat att en ny militäroperation har inletts. Israels försvarsminister har i sin tur svarat att man ”kommer att vinna det här kriget”.

Stora mängder raketer avfyrades från flera platser runt om i Gaza tidigt på lördagsmorgonen, när de flesta israeler fortfarande låg och sov.

I Kfar Aviv i distriktet Gederot ska en 70-årig kvinna ha dödats efter att en raket träffat en byggnad, enligt den israeliska räddningstjänsten Magen David Adom (MDA).

Minst 40 israeler har bekräftats döda så här långt och 740 skadats, uppger israeliska N12 News enligt nyhetsbyrån Reuters. Flera palestinier har dött och skadats, både militanta och civila.

Hamas har tagit på sig ansvaret för attacken, och uppger att man beskjutit ”fiendens positioner, flygplatser och militära positioner med 5 000 raketer”. Mohammed Deif, ledaren för den terrorstämplade islamistgruppen, meddelar att en ny militäroperation under namnet ”Al-Aqsa-flodvågen” har inletts mot Israel, rapporterar flera medier.

”Hamas har startat ett krig”

Israels försvarsminister Yoav Gallant säger i ett uttalande att Hamas ”har gjort ett stort misstag denna morgon” och inlett ett krig mot Israel.

”Israel kommer att vinna det här kriget”, skriver han vidare.

”Vi befinner oss i ett krigstillstånd. Vi är under massiv attack från Gazaremsan”, skriver rikspolischef Kobi Shabtai i ett uttalande, där det står att aktiva konfrontationer pågår på 21 platser i södra Israel.

Försvarsstyrkan (IDF) uppger att beväpnade män har ”infiltrerat israeliskt territorium” och öppnat eld mot förbipasserade i den israeliska gränsstaden Sderot.

Det cirkulerar uppgifter och filmer på sociala medier som verkar visa stridande från Hamas, sammandrabbningar på olika håll i södra Israel samt bilder på döda israeler. Bilderna har inte veriferats av oberoende källor. Invånare i området uppmanas att hålla sig inomhus.

Israel har i sin tur svarat med attacker mot Gazaremsan.

Premiärminister Benjamin Netanyahu ska träffa sitt säkerhetsråd efter lunch, lokal tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Invånarna i staden Javne tar skydd efter en omfattande attack från Gaza. Foto: Reuters

Israel–Palestina-frågan – en långlivad konflikt

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Sedan 2007, då den terrorstämplade islamistgruppen Hamas fått makten i Gaza efter ett omtvistat val, har området varit föremål för en blockad av Israel. Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

De senaste månaderna har våldet återigen trappats upp i den israelisk-palestinska konflikten, med många döda och skadade på den ockuperade Västbanken. Så sent som i fredags dödades en ung palestinier av israeliska bosättare i staden Huwara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.