Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när flyglarmen går mitt i SVT Nyheters sändning. Foto: SVT

SVT:s Samir Abu Eid: ”Överraskat israeliska säkerhetsetablissemanget”

Uppdaterad
Publicerad

Hamas har genomfört en massiv raketattack från Gazaremsan mot Israel och meddelat att man startar en ny militäroperation. Flyglarmen ljuder under lördagsmorgonen på flera platser, bland annat Tel Aviv och Jerusalem.

– Enligt uppgifter är det flera israeler som dödats och runt hundra som har skadats, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid, ståendes på Olivberget, en ås öster om gamla Jerusalem.

Det råder en sorts panik i Jerusalem, och har gjort det ända sedan tidig morgon, konstaterar Samir Abu Eid. Flyglarm ljuder och dova explosioner hörs när han medverkar i SVT:s livesändning vid 9-tiden.

Han konstaterar att även den israeliska säkerhetsapparaten har överraskats av Hamas plötsliga angrepp.

Krig mellan Israel och Hamas

– De har ofta ganska bra koll på vad som händer, när det är operationer på gång eller så, men här blev de tagna på sängen.

Även Anders Persson, universitetslektor vid Linnéuniviersitetet, som också befinner sig i Jerusalem konstaterar att Israel har överrumplats av ”den här exempellösa attacken”.

Under lördagsmorgonen meddelar också försvarsminister Yoav Gallant att Hamas inlett ett krig mot Israel, som Israel kommer vinna.

Se hela SVT:s direktsäning om attacken mot Israel här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet