Louice Halvarsson and Amanda Zahui. Foto: Bildbyrån

Även damernas EM-kval spelas i isolerad bubbla

Uppdaterad
Publicerad

Precis som för herrarna kommer damernas avslutande EM-kvalmatcher spelas i en isolerad bubbla. Det beskedet kommer från Fiba.

– Det är klart det får stora konsekvenser för oss, både sportsligt och ekonomiskt, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

I måndags meddelade det internationella basketförbundet Fiba att herrarnas kvalmatcher i november och februari kommer att spelas i isolerade bubblor på en och samma plats.

Nu står det klart att så även blir fallet för damernas EM-kvalmatcher under samma månader. Sverige, som leder sin kvalgrupp, går därmed miste om en sportsligt mycket viktig hemmamatch mot Israel den 15 november. De skulle även ha mött Montenegro borta 4 februari.

– Eftersom vi bara skulle ha spelat den matchen i november så är det klart att det, utifrån att vi haft stora arrangemang med mycket folk på läktarna, får negativa ekonomiska konsekvenser för oss. De stora förlusterna är uteblivna publik- och reklamintäkter, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

”Det blir ett nedköp för oss”

– Vi har haft mycket stöd av vår hemmapublik och med europeiska mått så är Sverige borta en match som motståndarna tycker är jobbig. Så på så sätt tappar vi ju hemmaplansfördelen. Det måste man konstatera, att byta en match på hemmaplan mot en match på neutral plan, det blir ett nedköp för oss.

Fredrik Joulamo menar dock att det rent logistisk blir enklare för spelarna, som då slipper resa till Sverige.

– Då det här mest troligtvis kommer att avgöras i centraleuropa, så blir det skönare för dem eftersom det blir en kortare anslutningsresa. Vi kommer förmodligen inte behöva ta spelarna till Sverige först och spelarna befinner sig nästan uteslutande i centraleuropa.

Hur mycket vet ni om hur och var det kommer avgöras?

– Vi vet egentligen ingenting i dag. Men om man skulle killgissa så rör det sig om de stora drakarna, och mest troligt då Balkan som har bäst förutsättningar i dag. Det beror på att basketen har en stor möjlighet att påverka politiskt. Men vi ställer oerhört stora krav på att det ska finnas sjukvårdsplatser, bland annat.

KLIPP: Zahui om säsongsinledningen: ”Har varit ganska tufft” (11 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.