Noel Filén-Hammarström fick avsluta sin basketkarriär för att genomgå en könskorrigering. Foto: SVT

Beskedet: Dopningskommissionen stoppar transatlet

Uppdaterad
Publicerad

Noel Filén Hammarström hoppas få spela basket under sin könskorrigering.

Men nu stoppas han av Riksidrottsförbundets dopingkommission.

– Det var tungt, en riktigt käftsmäll, säger Noel Filén-Hammarström till SVT Sport.

Noel Filén-Hammarström slutade spela basket förra våren för att genomgå en könskorrigering. I höstas tog han upp kampen för att fortsätta spela basket och ställde frågan till basketbollförbundet om var han och kommande transatleter ska spela basket.

Filén-Hammarström ansökte då om dispens för att få spela basket under en medicinsk behandling som anses förbjuden enligt Riksidrottsförbundets dopningsregler. Men nu har ansökan avslagits. Det innebär att han nu varken får spela med damer eller herrar.

– Först reagerade jag bara på att det stod avslag. Det hade jag nästan förväntat mig. Jag vågade inte hoppas på något annat. Men sen läste jag motiveringen och det blev en riktig käftsmäll och jag tycker att det är ett orimligt beslut. Det kommer ta tid.

Får inte spela under processen

Noel Filén-Hammarström får antagligen inte spela under tiden processen pågår. Dopingkommissionens motivering lyder: Dispens möjlig först när könsbyte genomförts och juridiskt kön ändrats.

– Inom svensk vård måste man vara två år i processen. Sen kan du ansöka om juridiskt könsbyte och sen tog det tio månader till mitt första möte. Så rent krasst tar det tre år. Men det kan ta olika lång tid, säger Filén-Hammarström till SVT Sport.

Åke Andrén-Sandberg, ledamot i dispenskommittén och ordförande för dopingkommissionen, förklarar beslutet:

– Du kan inte få dispens annat än om du av sjukdom har brist på testosteron, och om du är kvinna och ska bli man, då kan du få dispens, men du får det som man, säger Andrén-Sandberg till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.