Luleå går för sjätte raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är en klassisk stålstad, men i basket är staden känd för sina högar av guld.

– Jag tror att det handlar om kulturen uppe i Luleå, säger Luleås tränare David Visscher till SVT Sport.

Sedan 2014 har Northland – eller Luleå som klubben numera heter – abonnerat på fem guld i rad och lagt resten av Sverige under sig. Men nu har laget haft stor omsättning på spelare, och seriens tränare håller faktiskt Umeå som knapp SM-favorit, före Luleå.

– Vår viktigaste spelare, lagkaptenen Anna Barthold är kvar, och Allis Nyström som för två år sedan var värdefullaste spelaren i finalserien.

Så det är ingen kris?

– Nej, absolut inte, säger David Visscher.

På herrsidan är Norrköping tillbaka på tronen efter fem säsonger med andra segrare. I våras dominerade den 214 centimeter långe Joakim Kjellbom stort i SM-finalen, och ligans värdefullaste spelare väljer att spela vidare, snart 40 år gammal.

– Han ser kvick ut och förstår viktien av en bra försäsong, så han är också en ledargestalt i laget, säger Norrköpings tränare Adnan Chuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.