Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den känslosamma intervjun med Griner: ”Ville ta mitt liv”. Foto: AP

Brittney Griner om fångenskapen i Ryssland: ”Ville ta mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

WNBA-stjärnan Brittney Griner berättar att hon övervägde att ta sitt liv under de första veckorna av fängelsetiden i Ryssland.

– Jag ville ta mitt liv mer än en gång under de första veckorna, säger Griner i amerikansk tv.

Griner är aktuell med en bok som kommer att släppas 7 maj (Coming home) där hon bland annat berättar om tiden när hon var fängslad i Ryssland. Hon greps av ryska myndigheter 17 februari 2022 på en flygplats i Moskva med en e-cigarett som innehöll cannabisolja och häktades.

Det var en vecka innan Rysslands invasion av Ukraina och basketspelaren blev en bricka i det politiska spelet. Efter en lång tid av förhandlingar flögs Griner hem i december 2022 och välkomnades av bland andra president Joe Biden.

– Jag ville ta mitt liv mer än en gång under de första veckorna. Jag vill bara bort från allting så väldigt mycket, säger Griner i en intervju med amerikanska ABC.

Tvingades tacka Putin innan hon kunde lämna Ryssland

33-åriga Griner avstod från att ta sitt liv eftersom hon var orolig för att ryska myndigheter inte skulle släppa kroppen till hennes familj.

Innan hon släpptes tvingades Griner att skriva ett brev till den ryske presidenten Vladimir Putin.

– De fick mig att skriva det här brevet. Det var på ryska. Jag var tvungen att be om förlåtelse och tack från deras så kallade stora ledare. Jag ville inte göra det, men jag ville samtidigt komma hem, säger Griner.

Den dubbla OS-mästaren Griner har återupptagit basketkarriären och spelar för WNBA-laget Phoenix Mercury där säsongen inleds 14 maj.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind Självmordslinjen: Telefon: 90 101. Öppet dygnet runt både via telefon och chatt på chat.mind.se

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00. Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00. Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111. Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50. Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.