Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brittney Griner var tillbaka på basketplanen efter fängelsetiden i Ryssland. Foto: TT

Brittney Griner tillbaka på planen i ligapremiären

Uppdaterad
Publicerad

Med 18 poäng, sex returer och fyra blockade skott, var basketstjärnan Brittney Griner tillbaka när WNBA-ligan hade premiär.

Det var 32-åringens första ligamatch sedan fängelsetiden i Ryssland.

Griner – som blivit känd över hela världen efter att suttit fängslad i Ryssland i tio månader – imponerade i matchen. Det gjorde däremot inte hennes Phoenix som förlorade stort mot Los Angeles, 71–94. Resultatet var dock inte det primära för Phoenix.

– Det är en glädjens dag. Inte förrän dagen vi fick nyheten att hon (Griner) var på väg hem så trodde vi att detta skulle vara möjligt, sade tränaren Vanessa Nygaard i anslutning till matchen.

Brittney Griner blev en bricka i geopolitiskt maktspel mellan USA och Ryssland när hon greps på en flygplats utanför Moskva med cannabisolja i bagaget. I en rättegång erkände hon sig sig skyldig till narkotikabrott och dömdes till nio år i ryskt fängelse.

Efter flera månader nåddes dock en överenskommelse mellan Ryssland och USA och Griner släpps i utbyte mot vapenhandlaren Viktor But.

I nattens match spelade Griner 25 minuter och fick stående ovationer av publiken i Los Angeles, bland annat förra tennisstjärnan Billie Jean King och basketlegendaren Magic Johnson.

Även Amanda Zahui var tillbaka i WNBA-planen, för sitt nya lag Washington Mystics. Det blev dock snålt med speltid och svenskan stannade på noll poäng.

60 sekunder: Brittney Griner dömdes till fängelse i Ryssland – byttes mot vapenhandlare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.