Luleås stjärna Anna Barthold försvarar på Umeås stjärnguard Frida Aili. Foto: Bildbyrån

”Det kommer bli galet i Luleå!”

Uppdaterad
Publicerad

Ett dygn efter den dramatiska fjärde SM-finalen är det match igen. Luleå får en ny chans att säkra sitt tredje raka SM-guld – på hemmaplan. ”Vi kommer göra allt vi kan för att guldet ska stanna i Luleå”, säger lagkaptenen Anna Barthold till SVT Sport inför guldfinalen som sänds direkt i SVT.

Luleå hade chans att säkra SM-guldet i Umeå redan igår kväll och var bara sekunder från att lyckas. Det stod 66-64 till Luleå sedan laget ganska oväntat tagit sig tillbaka i matchen och gått upp i ledning de sista minuterna.

Umeås fixstjäna Frida Aili fick två straffar med 8,2 sekunder kvar av ordinarie tid och visade inga nerver. Aili satte båda och matchen gick till förlängning. Där kunde Udominates Ilaria Zanoni avgöra med en trea med 18 sekunder från slutet.

Matchen slutade 76-72 och Ume-laget lyckades förlänga finalserien.

”Älskar att spela hemma i Luleå”

Spelarna får inte ens en dags vila utan möts i kväll igen i den femte och helt avgörande SM-finalen och frågan är om det blir en ny finalrysare.

– Det viktigaste är defense. Det är defense som avgör mästerskap så vi måste komma ut tufft i försvaret, säger Barthold, som fick se slutet på den fjärde finalmatchen från bänken efter att ha blivit utfoulad.

– Det vore förstås häftigt att få avgöra på hemmaplan. Vi älskar att spela i Luleå och nu får vi spela inför vår fantastiska hemmapublik, säger hon.

”Perfekt chocka dem på hemmaplan”

Udominates coach Tamara Ruzic hoppas på att Udominate ska kunna bryta finaltrenden och slå Luleå borta. Hittills i finalen har båda lagen vunnit sina hemmamatcher.

– Det kommer att bli en rolig match att spela. Båda lagen är trötta efter gårdagen, så det lag som tar bäst beslut kommer att vinna. Vi har spelat i Luleå fyra gånger i år och varje gång har vi blivit bättre och bättre. I kväll kan det vara perfekt att chocka dem på deras hemmaplan, säger hon till SVT Sport.

– Vi måste ha fokus hela matchen både offensivt och defensivt och vi måste framförallt se upp med Katie Bussey och Julie Vanloo. Det är två viktiga spelare som båda kan vända en match.

”Det kommer bli galet i Luleå”

I Luleå råder basketfeber och publiktrycket lär bli enormt i Luleå Energi Arena i kvällens SVT-sända guldfinal.

– Det kommer bli galet i hallen! Det kommer bli publikrekord, tror jag, säger SVT-experten Nina Bärlin.

– Det kommer vara oerhört många trötta ben på spelarna. Försvaret kommer att avgöra. Det är jag helt övertygad om.  

Så sänds kvällens final

18.55-21.00 SVT Play och svt.se/sport

Kommentator: Björn Becksmo

Expert: Nina Bärlin

De senaste årens mästare

2015 Northland

2104 Northland

2013 Norrköping Dolphins

2012 Telge

2011 Telge

2010 08 Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.