Jayson Tatum tar sig fram för USA i dagens VM-match mot Turkiet i Shanghai. Foto: TT.

USA 0,1 sekunder från förlust – vände i slutet av förlängningen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s herrar hade inte förlorat en VM-match i basket sedan 2006. I dag var det nära men efter ett superdrama vann USA över Turkiet med 93-92 efter att Khris Middleton satt två straffkast med 2,1 sekunder kvar av förlängningen.

– Jäklar vilken match det var. Så som matchen utvecklade sig kunde vilket som helst av lagen ha vunnit. Oavsett vilka som stått som segrare hade vi accepterat resultatet, säger USA:s coach Gregg Popovich enligt AP.

Det var lättade reaktioner från de amerikanska spelarna som tackade varandra och publiken, där åskådarna var desto mer tagna. Det var ett drama som hade det mesta och lite till trots att det bara var en match i gruppspelet. Det var en förlust som sved hos de turkiska spelarna och fansen. Det var ju så nära.

– Det gör verkligen ont. Jag tycker att matchen var i våra händer, inte deras, säger Furkan Korkmaz som satte 16 päng för Turkiet.

Med tolv sekunder kvar av ordinarie tid tog USA timeout vid underläge 79-81. De turkiska spelarna stötte hårt men USA lyckades heroiskt hålla bollen kvar i spel. Med 0,1 sekunder kvar blev Jayson Tatum foulad vid ett trepoängsförsök och fick tre straffar. Han satte det första, missade det andra och satte det tredje för 81-81. Och fixade fram en förlängning.  

Fyra raka missade straffkast av Turkiet sista nio sekunderna

Det såg ut som om Turkiet skulle vinna i förlängningen då laget ledde med 92-91 men med nio sekunder kvar missade Dogus Balbay sina två straffkast och en sekund senare missade Cedi Osman sina två. Fyra missade straffkast i rad för Turkiet vars skyttar fick gummiarm inför en förhäxad publik i Shanghai Sports Center. Khris Middleton darrade inte det minsta utan satte bägge sina straffkast med 2,1 sekunder kvar efter att själv ha blivit foulad.

USA är regerande mästare från turneringarna 2014 och 2010. Senaste förlusten är från semifinalen i Japan mot Grekland 2006. USA har nu 21 raka segrar i VM och utökade sin rekordsvit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.