Andrew Bogut blev utbuad av hemmapubliken i nattens match mot Kanada Foto: TT Nyhetsbyrån

Riktade kritik mot Sun Yang – blev utbuad i VM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Det gick inte att missta sig om vad den kinesiska publiken tyckte om Andrew Bogut, center i Australien, i den första gruppspelsomgången i basket-VM i Kina. Bogut som öppet ventilerat kritik mot den dopningsanklagade simmaren Sun Yang på sociala medier blev utbuad vid i princip varje bollkontakt. Men buropen hjälpte föga när Australien vann mot Kanada med 108-92.

Andrew Bogut, center i det australiska landslaget, är en flitig användare av sociala medier. I samband med sim-VM i somras skrev Bogut hånfullt om den dopningsanklagade kinesiske simmaren Sun Yang. Bogut stämde också in i kritiken mot Sun Yang från hans landsman, simmaren Mack Horton, och när Australien inatt inledde sitt VM mot Kanada var det tydligt vad den kinesiska hemmapubliken tyckte om centern.

Varje bollkontakt från australiern ledde till burop från den kinesiska hemmapubliken i Dongguan. Men Australiens förbundskapten Andrej Lemanis menade att buropen inte var en faktor i matchen.

– Jag tror inte att det påverkar oss överhuvudtaget, det är bara ojud. Varje match du spelar kommer det vara passionerade fans, det bidrar till atmosfären i turneringen. Jag tycker verkligen inte att det är en distraktion, sa förbundskaptenen efter matchen.

De omfattande buropen hjälpte dock föga. Andrew Bogut gjorde tolv poäng när Australien besegrade Kanada med 108-92 i nattens premiäromgång i VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.