Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är historien om ”dopningens Harry Houdini” Foto: Bildbyrån

Här är historien om ”dopningens Harry Houdini”

Uppdaterad
Publicerad

Sun Yangs team anklagas för att ha slagit sönder ett dopningstest med en hammare. Nu avgörs den kinesiske simmarens öde i idrottens skiljedomstol. Här är historien bakom “dopningens Harry Houdini”.

Den 27 januari publicerade brittiska The Times en artikel som chockade simvärlden. Den olympiska mästaren och världsmästaren Sun Yangs team misstänkts ha förstört simmarens blodtest med en hammare i samband med en dopningskontroll – men Sun har trots det varit fri att tävla och tog två guld på sim-VM i somras.

Kinesen, som är en av världens främsta frisimmare, har förvisso varit avstängd för dopning under tre månader 2014, men de nya uppgifterna var ändå uppseendeväckande.

Och kritiken bland europeiska simmare lät inte vänta på sig.

“Sönderslaget med en hammare? Han snuvade mig på en VM-titel och min tredje OS-medalj. Nåväl, livet går vidare!” twittrade brittiske simmaren James Guy i samband med publiceringen.

“Sun Yang måste vara en av de mest kontroversiella idrottarna i OS-sammanhang. Han misslyckas eller förstör sina dopningstester upprepade gånger, men lyckas ändå undvika straff på grund av administrativa teknikaliteter” twittrade Lizzie Simmonds, även hon brittisk simmare. Hon avslutade sin tweet med några ord som har etsat sig fast i rapporteringen kring Sun: “Han är dopningens Harry Houdini” med hänvisning till 1800-talsmagikern som var känd för sin förmåga att bryta sig ur kedjor och tvångströjor på scenen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här markerar silvermedaljören på prispallen mot dopningsanklagad kines Foto: Bildbyrån

Vägrade lämna urinprov

Men längst av alla i sin protest har Mack Horton gått. Redan på OS i Rio 2016 krävde den australiske simmaren att Sun Yang skulle stängas av. Och under sommarens VM i Sydkorea, visade Horton återigen sitt missnöje och klev inte upp på prispallen jämte VM-guldmedaljören från Kina.

Händelsen som har skapat så stora svallvågor i simvärlden inträffade på kvällen den 4 september 2018 när ett anti-dopningsteam oanmält dök upp hemma hos Sun i Zhejiang-provinsen i östra Kina. Teamet tillhör organisationen IDTM, International Doping Test and Management, som har till uppgift att utföra dopningstest världen över och har huvudkontor i Stockholm. Nu krävde de att få göra ett rutinmässigt urin- och blodprov på Sun.

Det är här det blir märkligt. Enligt vittnesuppgifter till Sunday Times började både Sun Yang och hans mamma Ming Yang starkt ifrågasätta anti-dopningsteamets trovärdighet. De krävde att teamet visade papper som bevisade deras yrkeskunskaper och Sun vägrade lämna ett godkänt urinprov.

Däremot lät han en sjuksköterska ta ett blodprov, men dispyten gick så långt att säkerhetsvakten på mamma Ming Yangs begäran ska ha tagit fram en hammare och slagit sönder den förseglade flaskan. Suns blod rann ner på golvet framför ögonen på anti-dopningsteamet och inget test kunde sändas till internationella dopningsorganisationen Wada som planerat.

Ord står mot ord

Vid det här laget hade Suns läkare Ba Zhen anlänt till platsen. Ba Zhen misstänks i allra högsta grad vara inblandad i Suns dopningsavstängning 2014. Enligt anklagelserna var det han som ansvarade för att det stimulanta medlet Trimetazidine hittades i Suns kropp, bakgrunden till att simmaren stängdes av. Tillsammans med kollegan Han Zhaoqi, chefläkare som är ansvarig för Zhejiang-provinsens anti-dopningscenter, blir Ba Zhen senare vittne i förhöret kring kvällen.

Fina, internationella simförbundet, började undersöka vad som hände och skrev en rapport som publicerades i början av januari. I den står att simförbundet i oktober 2018 skickade ett brev till Sun Yang där de fastställde att han brutit mot dopningsreglerna eftersom simmaren vägrat eller misslyckats att lämna ett dopningstest.

I november håller Finas dopningspanel ett förhör i ärendet i Lausanne, Schweiz. Sun Yang är där, liksom flera vittnen från båda parter. Flera IDTM-experter, en av dem ansvarig för dopningskontrollen i Suns hem den 4 september, stärker The Times uppgifter. Den anställda berättar att hon visade sitt IDTM-kort, sin legitimation och ett brev från Fina för att stärka vem hon var.

Men Sun Yangs vittnen menar att det inte räckte. Både doktor Ba Zhen och doktor Han Zhaoqi, som inte bevittnade på plats vad som hände, samt kinesiske simlandslagets Team leader Cheng Hao hävdar bestämt att den IDTM-anställdas legitimering var “otillräcklig”.

Ord står mot ord. Finas dopningspanel väljer till slut att varna, men inte stänga av Sun Yang.

Yangs öde avgörs i höst

Men Wada väljer att gå längre. Fallet kommer tas vidare till Cas, idrottens skiljedomstol där Wada yrkar på upp till åtta års avstängning. Men frisimspecialisten kan få allt från en livstidsavstängning till att bli friad från alla anklagelser beroende på vem du frågar.

27-åringen är stor i Kina. Förutom sommarens medaljskörd tog Sun OS-guld på 400 och 1500 meter fritt i London 2012 och på 200 meter fritt på OS i Rio 2016. Enligt kinesiska medier finns ett stort inhemskt stöd för Sun. Kinesiska simförbundet har öppet visat sitt stöd och hans advokater har gått till motangrepp mot The Times och hotat stämma tidningen, oklart på vilka grunder.

Många simmare i västvärlden har redan förkunnat sin dom mot Sun Yang. Nu i november avörs hans framtida öde i Cas.

SVT Sport har varit i kontakt med IDTM i Stockholm som hänvisar till Wada och inte vill kommentera ett ärende som är under utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer