Mack Horton under hans uppmärksammade protest Foto: TT Nyhetsbyrån

Horton om uppmärksammade dopnings-protesten: ”Lite pinsamt”

Publicerad

I en intervju med australiska programmet Sunday Night så talade simmaren Mack Horton ut om sin uppmärksammade protest mot dopninganklagade Sun Yang.
– När alla började applådera kände jag, ”Det här var rätt sak att göra”, säger simstjärnan i Sunday Night.

Mack Horton, nyligen hemkommen från VM i Gwangju, har länge varit en förespråkare mot dopning. På frågan om hur mycket dopning det finns simningen skrädde han inte orden.

”Vi vet inte hur många idrottare, hur många simmare som inte är rena. Jag tror inte det finns någon anledning att spekulera men det är många”

”Vi är inga hycklare”

Under VM i Gwangju fram kom det att Hortons landsmannina, Shayna Jack, hade testats positivt för den otillåtna substansen Ligandrol. Mack Horton hade då tydligt tagit avstånd från den dopninganklagade Sun Yang genom att inte kliva upp på podiet med kinesen och fick motta kommentarer om hyckleri. Anklagelser som australiern slår tillbaka:

– Skillnaden är att när Shayna lämnade ett positivt resultat blev hon hemskickad till Australien, hon tävlade inte i VM. Det ger mig tro på det australiska systemet och att australienare kräver en ren sport. Vi låter inte våra idrottare komma undan med dopning och i och med det kan vi kräva mer från resten av världen.

Blev nobbad av italienare

Mack Hortons protest var en av de stora snackisarna från VM. Och australiern vill ha med sig den tredje mannen på pallen, italienaren Gabriele Detti, som avböjde.

– Jag sa till Gabriele Detti vad jag tänkte göra och han svarade att han inte ville vara med och det var helt okej för mig. Efter det blev jag osäker på om jag skulle göra det eller inte men jag ville inte leva med ånger.

Horton fortsätter:

– När jag väl stod så var det spänt och lite pinsamt. Men när publiken förstod vad jag höll på med och började applådera blev jag fylld av känslor och kände, ”Ok, det här var rätt sak att göra”.

Här markerar silvermedaljören på prispallen mot dopningsanklagad kines Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer