Stjärnan missade VM – erkänner dopning. Foto: Bildbyrån

Stjärnan missade VM – talar ut om dopningen

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska simstjärnan Shayna Jack, som tog två silver och ett brons i VM 2017, erkänner att hon har ertappats med en förbjuden substans i kroppen. Det var därför hon tvingades lämna återbud till VM.
”Jag har inte tagit den här substansen medvetet, jag skulle aldrig ta en förbjuden substans med flit”, skriver hon på Instagram.

Bara dagar före sim-VM kom beskedet att Shayna Jack skulle tvingas avstå VM. Hon meddelade det själv på sin Instagram.

På samma forum erkänner hon i dag dopning, även om hon menar att hon inte gjort det medvetet.

”Det är med stor sorg och bedrövelse som jag tvingats lämna på grund av dopningsanklagelser om att jag har haft ett förbjudet ämne i mitt system”, skriver hon på Instagram och fortsätter.

”Skulle aldrig ta ett förbjudet ämne”

”Jag har inte tagit den här substansen medvetet. Simning har varit min passion sedan jag var tio år gammal och skulle aldrig ta en förbjuden substans som skulle kränka min sport och äventyra min karriär.

Händelsen är ett slag mot australisk simning, kanske inte minst med tanke på hur hennes lagkamrat Mack Horton under hela VM har tagit en ledande roll i att protestera mot Sun Yang, som just nu utreds för dopning.

”Det här är nu en pågående utredning och mitt team och jag gör allt vi kan för att ta reda på hur den här substansen har kommit i kontakt med min kropp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer