Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dödsolycka skakar VM – balkong rasade på nattklubb

Dödsolycka skakar VM – balkong rasade på nattklubb

Uppdaterad
Publicerad

En inomhusbalkong på en nattklubb i närheten av VM-byn där deltagarna bor i Gwangju rasade tidigt i morse, koreansk tid. Flera idrottare, främst vattenpololag, rapporteras ha varit på plats.
Enligt lokala myndigheter ska två personer ha omkommit och 16 stycken ha skadats, varav flera var VM-deltagare.

Internationella simförbundet Fina skriver i ett pressutskick att de informerats om olyckan i närheten av VM-byn i Gwangju. 

Det var strax före klockan tre, koreansk tid, som en balkong inomhus på nattklubben Coyote Ugly rasade. Två sydkoreaner, som inte hade någon anknytning till VM, dödades. De omkomna ska enligt BBC ha varit 38 och 27 år gamla.

Enligt sajten Yonhap News ska cirka 370 personer ha befunnit sig på nattklubben, varav ungefär hundra stycken på balkongen som misstänks ha kollapsat på grund av för hög vikt. Detta enligt lokala myndigheter.

Ingen idrottare allvarligt skadad

Sajten hänvisar till lokala myndigheter är det åtta stycken VM-deltagare som har skadat sig. Tre amerikanska, två från Nya Zeeland, en från Italien och en brasilianare. Ingen av de ska vara allvarligt skadad.

Delar av det Nya Zeeländska herr- och damlaget i vattenpolo befann sig på klubben och herrlagets lagkapten Matt Small berättar om tumultet. Han var en av de som befann sig på balkongen som gav vika.

”Gjorde allt vi kunde”

– Allt var som vanligt, sen plötsligt kollapsade allt under fötterna på oss. Vi dansade och sen plötsligt rasade vi fem till sex meter och alla började rusa ut efter det, säger Matt Small till NZ Herald och fortsätter.

– Vi föll, gissar jag, ned i huvudet på människor som befann sig nedanför oss, fortsätter Small.

Han berättar att han och hans lagkamrater klarade sig oskadda och försökte hjälpa skadade

– Vi gjorde vad vi kunde, men vi kunde inte göra så mycket, säger lagkaptenen.

”Djupt påverkade av detta”

Delar av det amerikanska vattenpololaget var också plats liksom några av VM-simmarna.

”Det har skett en olycka i Gwangju där några av USA:s vattenpolospelare var på plats. Alla är i säkerhet och våra tankar är med alla de som var involverade”, skriver USA i ett uttalande.

Enligt Yonhap News ska en av vattenpolospelarna i USA ha brutit benet. Dessutom ska en kvinnlig vattenpolospelare från Nederländerna ha skadat handen, vilket bekräftas av Nederländska simförbundets tekniska direktör Andre Cats.

– Damlaget var klart med turneringen, hade en trevlig middag och gick till nattklubben. Lyckligtvis var ingen under balkongen som rasade. Men de såg hemska saker och var djupt påverkade av detta. En spelare Maud Megans har skadad handen och togs till sjukhus, säger Andre Carts till NOS.

Även Australien var på nattklubben

Waterpolo Australia bekräftar också att delar av damlaget som igår tog VM-brons var på plats på klubben.

”Alla spelare från Australien är i säkerhet och ingen har skadats”, skriver laget i ett uttalande.

En talesperson för Australien berättar också att spelarna som var på plats är i chock efter morgonens olycka.

I det svenska lägret har man inga detaljer om olyckan.

– Vi har inte hört mer än vad som går att läsa, säger pressansvarige Anna Hammar till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer