Foto: Bildbyrån

VM i Sydkorea: Viktig byggsten inför OS

Uppdaterad
Publicerad

Sim-VM i Sydkorea pågår för fullt men samtidigt som Sverige jagar medaljer pågår också förberedelserna inför nästa års OS. Förbundskapten Ulrika Sandmark ser VM som ett genrep inför Tokyo-OS 2020.

– OS har funnits ganska mycket i tankarna. Truppen ser ganska likadan ut nu som den kommer göra i OS. Då är det är viktigt att testa alla saker innan man ska göra det för att vara säker på att man har ett bra upplägg, säger förbundskapten Ulrika Sandmark till SVT Sport.

Att landslaget var på ett åtta dagar långt läger inför VM i japanska Fukuoka var ingen slump. Planen är att även OS-uppladdningen ska ske i Fukuoka och på det här sättet fick landslaget möjlighet att känna på bassäng och startpallar och testa hotell och resvägar till och från simhallen.

Dietist på plats under VM

Tanken var också att simmarna skulle få känna på värmen och den höga luftfuktigheten i Japan men så blev det inte riktigt.

– Det var nästan åtta grader kallare än vad det brukar vara. Så vi fick inte riktigt träna på den värmen som jag förstår kan finnas på OS nästa år. Man har pratat om 30-35 grader och en väldigt hög luftfuktighet, säger Sandmark.

Även i Sydkorea är det över 30 grader och luftfuktigheten är hög. Upplägg för kost och vätska har även det varit en viktig del, både för VM men också för OS nästa år. För första gången har SOK:s dietist Stig Matsson funnits på plats för att guida simmarna under förlägret och delar av VM.

”Ofta äter många för lite”

Läkaren René Tour har sedan regelbundet kontrollerat simmarnas vikt, urin och vätskebalans under VM.

– Det absolut viktigaste är kolhydratintaget. Kolhydratförrådet kan väga 1-2 kilo om man vet att man har fullt kolhydratförråd och det kan man då ha koll på med viktkontrollerna. Är det så att man dippar plötsligt och snabbt i vikt så är det antingen vätskan eller kolhydratförrådet, säger Tour.

Sarah Sjöström, som simmar 19 lopp under VM, har tidigare haft svårt att få i sig tillräckligt mycket energi.

– Ofta äter många för lite och även jag själv har legat på en väldigt låg nivå när det gäller energi. Det är lätt att aptiten inte är på topp när man är på mästerskap. Så det är det man måste kämpa med, att få i sig tillräckligt mycket vätska och näring. Det gör verkligen skillnad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.