Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I går avslöjades att 23 kinesiska simmare testats positivt för dopning inför OS 2021. Foto: Lisi Niesner / BILDBYRÅN

Wada hotar med rättsliga åtgärder efter avslöjandet om kinesisk dopning

Uppdaterad
Publicerad

I går avslöjades att 23 kinesiska simmare testats positivt för dopning inför OS 2021.

Nu hotar den internationella antidopningsbyrån Wada med rättsliga åtgärder – mot USA:s antidopningschef.

”Helt falskt”, kallar de några av hans kommentarer.

Sju månader före OS testade 23 kinesiska simmare positivt för dopning.

Trots det tilläts de tävla vidare.

Amerikanskt raseri

Hela 13 tävlade vid OS i Tokyo – där de tog tre guld.

Detta avslöjades av amerikanska New York Times och tyska ARD i går. I samband med det rasade Travis Tygart, som är chef på den amerikanska antidopningsbyrån Usada, mot Wadas hantering av fallet.

– Det är förödande att Wada och den kinesiska antidopningsbyrån fram till nu hemlighållit och sopat dessa positiva tester under mattan genom att inte på ett rättvist sätt följa de globala reglerna på samma sätt som man gör i resten av världen, sade han.

– Alla som med smutsiga händer begraver positiva tester och undertrycker rösterna från de modiga visselblåsare måste ställas till svars.

”Väldigt allvarliga anklagelser”

Detta uttalande reagerar nu Wada starkt på.

”Wada är förbluffat över de skandalösa och helt falska anklagelserna som Usadas VD, Travis Tygart kommer med. Det är väldigt allvarliga anklagelser”, säger de i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Pandemin ställde till det

Wada meddelar vidare att de nu överväger att vidta rättsliga åtgärder mot Usada och Tygart för deras anklagelser om att de har mörkat dopningsfallen.

På sin hemsida skriver Wada att de inte kunde bevisa att Kinas påstående om att testerna kontaminerats, och att de på grund av den strikta nedstängningen av Kina under coronapandemin inte kunde resa in i landet och på plats utreda händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.