Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kina, med Zhang Yufei i laget, tog silver i 4x200 meter fristil vid OS i Tokyo 2021. Foto: Lisi Niesner / BILDBYRÅN

Kinesiska simmare testade positivt för dopning – men fick tävla i OS och tog guld

Uppdaterad
Publicerad

Sju månader före OS testade 23 kinesiska simmare positivt för dopning.

Trots det tilläts de tävla vidare.

Hela 13 tävlade vid OS i Tokyo – där de tog tre guld.

Det avslöjar New York Times och ARD, som kommit över hemliga dokument.

New York Times och ARD skriver på lördagen att 23 kinesiska simmare i samband med en nationell tävling testades positivt för en kraftig och förbjuden substans blott sju månader före OS i Tokyo 2021.

Substansen: Trimetazidin, samma förbjudna hjärtmedicin som den ryska konståkaren Kamila Valieva testades positivt för inför OS i Peking 2022 – och fortfarande är avstängd för.

Tokyo 2020

Förklaras med kontaminering

Den kinesiska antidopningsbyrån erkände även att de aktuella simmarna testat positivt, men hävdade att de fått i sig substansen omedvetet och att det rörde sig om små mängder, och att de därför inte behövde straffas.

I sin utredning av ärendet skriver de att de positiva fallen berodde på kontaminering, och att det fanns spår av substansen på hotellet simmarna bodde på. Men enligt ARD fanns inga bevis för deras påståenden i kinesernas utredning.

”Chockerande”

NYT skriver att flera internationella antidopnings-tjänstemän haft information om att Kinas version inte stämmer. International Testing Agency – en global organisation som arbetar med dopningstester runt om i världen – fick uppgifter om fallet ungefär samtidigt som OS 2021, och ska under sin undersökning av fallet som tyder på att det inte varit så oskyldigt som Kina pekar på.

”Samtidigt som att vi genomför en fullständig undersökning av den information vi har fått in så har ITA genomfört många riktade tester 2021, 2022, 2023 och ända fram tills i dag”, skriver de i ett uttalande till New York Times.

David Howman var tidigare chef på den internationella antidopningsbyrån Wada, och är numera ordförande för friidrottens oberoende antidiopningsbyrå AIU, och beskriver det inträffande som ”chockerande”.

– Jag är väldigt oroad. Det som jag omedelbart tänker på är att det pågick någon sorts program för att ”förbereda” simmarna för Tokyo-OS, säger han.

Wada erkänner att de fått vetskap om det inträffade, men inte såg ”någon grund” för att ifrågasätta den kinesiska versionen.

FBI utreder nu fallet.

De mest kända av de aktuella simmarna

Zhang Yufei

Tog två guld och två silver vid OS i Tokyo. Har även 17 VM-medaljer, varav tre guld, på meritlistan.

Wang Shun

Tog guld på 200 medley vid OS i Tokyo. Har tidigare tagit guld på kortbane-VM både 2016 och 2018.

Qin Haiyang

Tog förra året fyra guld och ett silver vid långbane-VM i Fukuoka. Slog under 2023 även världsrekord på 200 meter bröst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet