Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ser man tydligt att det saknas en vindmätare vid tävlingen. Foto: Bildbyrån

Fick tävla i OS efter ett förfalskat foto – nu stängs friidrottstopparna av

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden och generalsekreteraren i det albanska friidrottsförbundet stängs av i fem respektive fyra år efter att ha manipulerat ett resultat i längdhopp av Izmir Smajlaj som mättes upp till 8,16. Bland annat skickade duon ett förfalskat foto från tävlingen.

Hoppet på 8,16, som hade varit personrekord, gjordes i Tirana i maj 2021 och gav Smajlaj, vars främsta merit är guld vid inne-EM 2017, en plats till OS i Tokyo där han tävlade mot Thobias Montler. Smajlaj blev där utslagen i kvalet efter att ha hoppat 7,86 och var en decimeter från att gå till final. Montler slutade sjua i finalen.

I december stängdes ordföranden Gjegj Ruli (som var Smajlajs tränare) och generalsekreteraren Nikolin Dionisi och Smajlaj av efter att att det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, AIU, misstänkt att felaktig information om tävlingen lämnats och att de tre samarbetat. Det var en ren hopptävling där en rak bana med hoppgrop lagts ut i en skog.

Tokyo 2020

Skickade in ett förfalskat foto

När vinduppgifter efterfrågades skickades ett förfalskat foto till AIU där Smajlaj stod vid en vindmätare. Det fanns dock ingen vindmätare på tävlingen så fotot var från ett annat tillfälle. Anklagelsen mot Smajlaj lades dock ner eftersom det inte gick att styrka hans inblandning.

”Anklagelserna mot honom fastställdes inte eftersom det inte var styrkt att han medvetet var en del av konspirationen att lämna in den falska informationen”, skriver AIU i en kommentar. 

”Dessa sanktioner är mycket viktiga för framtiden inom sporten friidrott och är en varning för dem som styr friidrotten i nationsförbunden”, skriver AIU.

Under tiden som AIU utrett ärendet har Smajlajs notering på 8,16 haft en asterisk som förklarat att den inte är giltig och att vinduppgifter saknas. 30-årige Smajlajs personrekord lyder på 8,11 satt i en tävling i albanska Shkodra 2019 i motvind 0,7 meter per sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet