Krystsina Tsimanouskaya efter att ha kommit till Warszawa i augusti 2021. Foto: Czarek Sokolowski

Tränare som ville tvinga OS-deltagare tillbaka till Belarus stängs av i fem år

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiske friidrottstränaren Jurij Moisevich stängs av i fem år. Detta efter att ha försökt tvinga sprintern Krystsina Tsimanouskaya tillbaka till hemlandet i samband med OS i Tokyo 2021.

”Jurij Moisevichs, 62, agerande i Tokyo bedömdes vara en tydlig kränkning av idrottarens värdighet och ett missbruk av makt”, skriver Athletics Integrity Unit, AIU, i sitt beslut.

Händelsen blev en av de mest uppmärksammade under spelen i Tokyo och orsakade en diplomatisk kris med IOK, japanska arrangören, Polen och Belarus.

Tokyo 2020

Ifrågasatte uttagning på 4x400 meter

Det var efter att ha ifrågasatt varför hon skulle springa en av sträckorna 4x400 meter, en sträcka hon aldrig sprungit, som lagledningen bestämde att hon skulle skickas hem till Belarus och eskorterades av två ledare, där Moisevich var den ena, till Haneda-flygplatsen.

I domen mot Moisevich framhåller AIU att denne ljugit om omständigheterna på flygplatsen. Avstängningen för 62-åringen gäller till i februari 2029.

Tsimanouskaya sökte hjälp på flygplatsen och fick asyl i Polen där hon bor och tävlar för landet och siktar på att delta i OS i Paris där 100 och 200 meter är aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet