Kryjstsina Tsimanouskaja kommer att tävla för Polen i friidrotts-VM. Foto: Bildbyrån

Belarusiska avhopparen Kryjstsina Tsimanouskaja tävlar för Polen i VM

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska sprintern Kryjstsina Tsimanouskaja flydde under dramatiska former till Polen efter OS i Tokyo 2021. Nu är det klart att hon ska tävla för sitt nya hemland i friidrotts-VM.

26-åringen har tagits ut för att springa 100 meter, 200 och 4x100 stafett i Budapest.

I söndags fick Tsimanouskaja klartecken av World Athletics (WA) att representera sitt nya land.

26-åringen har bott i Polen sedan OS i Tokyo för två år sedan.

Friidrotts-VM

I Japan blev hon tillsagd av belarusiska ledare att packa sina saker och kördes därefter till en flygplats. På sociala medier skrev Tsimanouskaja att hon ”kidnappades” av sina ledare för att föras tillbaka till Belarus.

I stället för att gå ombord på det flygplan som skulle ta henne till hemlandet sökte 200-meterslöparen skydd hos japansk polis på flygplatsen.

”Tränaren satte utan min vetskap in mig i laget”

Händelserna under Tokyo-OS inträffade efter att sprintern kritiserat tränaren för att ha tagit ut henne i stafettlaget på 4x400 meter.

– Några av våra tjejer åkte inte hit för stafetten eftersom de inte hade dopningstestats tillräckligt många gånger. Och tränaren satte utan min vetskap in mig i laget. Det var det jag uttalade mig om, och då kom tränaren till mig och sa att det hade kommit order uppifrån att plocka bort mig, sade hon till Reuters i samband med händelsen.

Tsimanouskaja har imponerat på nationell nivå i Polen och kommer nu få representera sitt nya land i VM.

Ryssland och Belarus är portade från VM på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

Friidrotts-VM i Budapest avgörs den 19–27 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet