Ryske OS-guldmedaljören Jevgenij Rylov och Travis Tygart, amerikansk dopningsbas. Foto: Bildbyrån/TT

Kritik mot ryska dopningsarbetet: ”Som ett slag i ansiktet på rena idrottare”

Uppdaterad
Publicerad

De ryska OS-medaljörerna Jevgenij Rylov och Kliment Kolesnikov har bara dopningtestats två gånger under 2023. Det har gjort att kritiken mot beslutet om att tillåta ryssar i OS har förstärkts ytterligare.

– Det är som ett slag i ansiktet på rena idrottare, säger den amerikanska dopningsbasen Travis Tygart.

Ryska idrottare har varit avstängda från många internationella sammanhang sedan kriget i Ukraina inleddes.

Då har de dopningtestats betydligt mindre och det ställer till det då individuella idrottare från landet nu kan delta i OS i Paris sommaren 2024.

Idrott och politik

Bland dem kan simmarna Jevgenij Rylov och Kliment Kolesnikov nämnas. De tog bägge OS-medaljer i Tokyo 2021 och har under det här året bara testats två gånger vardera av det nationella antidopningsbyrån.

Fäktningsstjärnorna Pavel Sukhov och Nikita Glazkov har bara testats en gång per man.

Det finns fler exempel och nyhetsbyrån AP jämför det med amerikanska stjärnor som Noah Lyles och Katie Ledecky som har testats sju respektive nio gånger under året.

– Saker är inte som de porträtteras. Att säga att ryska idrottare har hållits till samma standard skulle vara ett slag i ansiktet på rena idrottare, säger Travis Tygart som är vd för den amerikanska antidopningsbyrån.

Världsantidopningsbyrån Wada är inne på samma spår.

– Wada fortsätter vara skeptiska och försiktiga vad gäller Ryssland, säger talespersonen James Fitzgerald.

Det finns vissa förbehåll kring ryssars och belarusiers deltagande i OS. Bland annat får de inte offentligt stöda kriget i Ukraina och så behöver de precis som alla andra kvala in. Vissa sporters, däribland friidrottens, förbund har också fattat beslut om att inte tillåta ryska idrottare.'

KLIPP: Tre frågor om ryskt deltagande i OS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet