Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelssons ilska över beslutet: ”Bryter mot den olympiska freden” Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson om OS-beslutet: ”Man skäms å idrottsrörelsens vägnar”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska och belarusiska idrottare får tävla under neutral flagg i OS 2024.

– Jag är inte förvånad, men besviken, säger Sebastian Samuelsson om beslutet.

Ryska och belarusiska idrottare har uteslutits från de flesta idrottsevenemang sen Rysslands invasion av Ukraina. Nu tillåts idrottare från länderna att delta i sommar-OS 2024.

Om beslutet öppnar upp för att välkomna ryska och belarusiska idrottare till vinter-OS 2026 i Italien återstår att se. Svenska skidskytten Sebastian Samuelsson uttrycker en stark ovilja att öppna upp mästerskapet för nationerna.

– Jag förstår inte varför vi har en olympisk fred om det inte blir några konsekvenser av att man bryter den, säger Samuelsson till SVT Sport.

Enbart individuella idrottare kommer att tillåtas tävla från de två länderna och de som kvalar in kommer att delta under neutral flagg.

– Det hade varit väldigt enkelt. Avsluta kriget i Ukraina och så är ni välkomna tillbaka. Det är inte svårare än så. Någonstans måste idrotten också ta sitt ansvar i sanktioner, säger Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.