Ukrainska ministern öppnar för bojkott av OS Foto: Wikimedia/Bildbyrån

Ukraina öppnar för att bojkotta Paris-OS: ”Beslutet är oansvarigt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet om att IOK tillåter ryska idrottare i OS i Paris, med vissa förbehåll. Ett beslut som tas emot med bestörtning i Ukraina.

– Beslutet att låta ryska och belarusiska idrottare gömma sig bakom en fejkad neutralitet är oansvarigt, säger idrottminister Matvij Bidnyj i ett uttalande.

Ryska och belarusiska individuella idrottare får delta i Paris-OS under neutral flagg. Det trots det pågående kriget i Ukraina.

Den nytillträdde idrottsministern i Ukraina Matvij Bidnyj rasar mot beskedet.

OS i Paris 2024

– Vi har förklarat för internationella partners och IOK (Internationella olympiska kommittén) att ryska idrottare har samma pass som de ockupanter som dödar ukrainare. Det här betyder att de bär en del av ansvaret för ukrainares död. I krigstid går det inte att gömma sig bakom en vit ”neutral” flagga, säger han.

I uttalandet säger Bidnyj att Ryssland är den enda staten som har brutit den olympiska vapenvilan tre gånger, att de försöker hålla ett alternativt OS i Ryssland och att det är den enda staten som hotar komma till OS i pansarvagnar.

– Vad mer måste Ryssland göra – vilka fler ska Ryssland behöva döda för att IOK till slut ska ta av sig sina rosa glasögon mot terroristlandet?

Bidnyj öppnar även för att Ukraina kan bojkotta OS och Paralympics, men det beslutet ska fattas senare.

Inte heller från ryskt håll jublar man över beskedet. Framför allt för att de måste tävla under neutral flagg och att idrottare inte aktivt får stödja kriget om de ska vara med.

– Förutsättningarna är diskriminerande och går emot alla grundläggande principer inom idrotten, säger Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin.

KLIPP: Hör SOK:s Åsa Edlund Jönsson om beskedet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet