Mack Horton protesterar mot Sun Yang. Foto: TT

Beskedet: Kan frånta medaljer och stänga av protesterande simmare

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen har simmare protesterat mot dopningsanklagade kinesen Sun Yang på medaljceremonin genom att inte ställa upp på bild med guldmedaljören.
Nu kommer internationella simförbundet, Fina, med ett inspel i debatten. Enligt australiska medier kommer de att straffa de som protesterar genom att frånta dem medaljen.

Både australiensaren Mack Horton och britten Duncan Scott har protesterat mot kinesen Sun Yang på medaljceremonin under pågående sim-VM.

Orsaken är att kinesen för tillfället utreds för dopning, då någon i hans team misstänks ha förstört ett blodtest med en hammare i samband med en dopningskontroll. Trots det är han fri att tävla i väntan på dom i september, när han ska upp i idrottens domstol Cas. Kinesen har redan vunnit två guld på mästerskapet och svarat med ilska då hans konkurrenter vägrat gå upp på prispallen tillsammans med honom.

Horton och Scott har i efterhand varnats av internationella simförbundet, Fina. Nu tar organisationen det hela ett steg längre. Australiens största dagstidning, The Australian, rapporterar om att Fina mitt under brinnande mästerskap infört en ny bestämmelse om uppförandekod som handlar om att idrottare som gör ett politiskt, religiöst eller diskriminerande utspel på podiet kan bli av med sina medaljer och stängas av.

Fina ska, enligt tidningen, tidigare i dag ha delgivit alla simförbund på plats på VM sina nya bestämmelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer