Sverige föll efter förlängningsrysare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige såg länge ut att gå mot en säker seger i VM-kvalmötet med Kroatien.

Men efter en riktig rysare till avslutning var Kroatien förbi och nu blir det svårare för Sverige att ta sig vidare i kvalspelet.

– Det är fruktansvärt tråkigt just nu, jag känner bara uppgivenhet, säger Jonas Jerebko.

Sverige såg länge ut att gå mot en enkel seger i VM-kvalmötet med Kroatien. I halvtid ledde man med 41-26 och det var inte mycket som talade för att gästerna skulle resa sig.

Men i den andra halvleken var det ett nytt Kroatien vi fick se. De tog in poäng för poäng och med 4,31 kvar att spela av ordinarie tid var de ikapp.

Sen kvittering

Avslutningen blev en rysare där lagen turades om att ta ledningen.

Med 26 sekunder kvar foulades Ludvig Håkanson och fick tre straffkast vid ställningen 76-77. 25-åringen visade prov på stabila nerver när han satte alla tre och då återstod det bara att hålla Kroatien från att sätta sitt sista skott. Det gjorde man också – men Simon Berganders block räknades som goaltending av domarna då bollen nått sin högsta punkt när han lade sin hand på den och därmed var det kvitterat med mindre än fem sekunder kvar att spela.

Håkanson halkade

Även förlängningen blev en riktig nagelbitare. Precis som under ordinarie tid inledde Sverige bäst men Kroatien åt sig ikapp. Med 15 sekunder kvar hade Sverige bollen vid ställningen 88-88 men Ludvig Håkanson halkade i skottögonblicket och fick inte iväg ett vettigt avslut.

I den andra förlängningsperioden tog Kroatien ett tidigt kommando, mycket tack vare några turliga trepoängsskott. Till skillnad mot Sverige släppte de inte ledningen ifrån sig och vann till slut matchen med 105-98.

– Sverige ritar upp exakt samma spel mot slutet av förlängningen som Kroatien läser sönder. En svag prestation av coacherna, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

”Dumma misstag”

Sveriges stjärnspelare Jonas Jerebko var uppgiven.

– Jag tycker att det är vi som förlorar matchen, inte Kroatien som vinner den. Vi bränner straffkast, kastar bort bollen och gör dumma misstag som man inte får göra i en sån här match, säger Jerebko som tycker att Sverige vek ner sig.

– Vi hade matchen i vår hand men lyckades inte vinna ändå. Det är fruktansvärt tråkigt just nu, jag känner bara uppgivenhet. Det är tufft, vi borde ha tagit hand om dom här på hemmaplan, publiken var med oss och vi spelade bra i första halvlek, det finns inga ursäkter, det är vårt fel, säger Jonas Jerebko.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.