Foto: TT Nyhetsbyrån

Serbien tog hem EM-guldet – hyllas av tennisstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev till slut Serbien som tog hem guldet i basket-EM efter seger mot Frankrike i finalen med 76–68. Nu hyllas de serbiska damerna av världsettan i tennis Novak Djokovic.

Sverige åkte ur redan i gruppspelet i basket-EM men under söndagen spelades finalen – och nu kan Serbien titulera sig Europamästare för första gången. Segrarinnorna hyllades direkt av tennisstjärnan Novak Djokovic.

”Bravoooooo devojke!!! Serbia is European Basketball champion thanks to our unbelievable girls!!!! So proud! Ideeeemoooooo!!!!”, skriver Djokovic på sin twitter.     

Basket-EM damer

Detta är första gången som Serbien lyckas knipa en medalj vid ett Europamästerskap.

Det började dock lite trevande för Serbiens del men det var framför allt i den andra perioden som rycket kom. Frankrike, som slog de regerande mästarna Spanien i semifinal, hade inte mycket att sätta emot. Serbien höll hela tiden fransyskorna på avstånd även om segersiffrorna inte blev större än sex poäng.

Ana Dabovic tog stort ansvar och blev matchhjälte när hon ledde Serbien mot segern med sina övertygande 25 poäng.

Tungt för Frankrike

För två år sedan var Frankrike i final på hemmaplan, men förlorade då mot Spanien. Frankrike har även en finalplats från London OS 2012,  tredje gången gillt hoppades man på. Men Serbien var för starka.

– Det här året ville vi ändra på historien och ta guldet, sa 27-åriga forwarden Endenie Miyem till EM-turneringens webbplats inför matchen.

Matchfakta, finalen

Serbien–Frankrike 76–68 (15–22, 18–10 20–17 23–19)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket-EM damer

Mer i ämnet