Elin och Frida Eldebrinks återkomst till Södertälje ger också klubben favoritskapet till SM-guldet. Foto: Bildbyrån

Experten om damernas basketliga: ”Blir det inte guld kommer Täljehallen att gå under”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort favorittryck vilar på stjärnspäckade Södertälje, som bland annat plockat hem svenska tvillingstjärnorna Frida och Elin Eldebrink inför den här säsongen. Det anser SVT:s expert Nick Rajacic, som här tippar utgången av damernas basketliga.

Vad ser du mest fram emot inför den här säsongen?

– Det är naturligtvis systrarna Eldebrinks comeback i Sverige och duellerna mellan tokfavoriterna Södertälje och Luleå. Luleå är ute efter revansch efter den brutala kollapsen under  finalserien i våras, medan Södertälje måste i princip vinna guld – allt annat skulle ses som ett fiasko av episka proportioner. 

Vilken värvning är den mest intressanta?

– Pratar vi den bästa är det ju givetvis systrarna Eldebrink, men den mest intressanta är Louice Halvarsson som också återvänt till Södertälje. Håller hon fortfarande landslagsklass? Södertälje har ett väldigt kort lag, ett miniatyr-gäng, därför är det nyckeln att långe Halvarsson levererar under korgarna och att hennes kropp håller från oktober till april. Är inte Halvarsson på topp är SBBK illa ute.

KLIPP: Tvillingarna Eldebrink tillbaka i svensk basket (4 oktober)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vilket lag blir årets överraskning?

– Eos från Lund. Jag såg de spela en träningsmatch nyligen och blev oerhört imponerad. Förbundstränaren Irene Otamiri verkar veta vad hon gör som tränare och laget har mer talang än på många år, trots att det egentligen är en helt ny spelartrupp. 

Årets besvikelse?

– Högsbo. Laget har alla förutsättningar att etablera sig inom top fyra, och visst finns det ett gäng kompetenta spelare i laget, men pusselbitarna sitter inte ihop. Det är ett minst sagt ett udda lagbygge. Det blir slutspel, men inget mer för Göteborgslaget.

Vilket lag vinner SM-guld och varför?

– Södertälje. Varför? För att de inte har något annat val. Sverige blev topp åtta i EM förra sommaren med systrarna Eldebrink som ledde laget, att ha de två ska på pappret räcka för att vinna i Sverige på klubbnivå. Dessutom finns Klara Lundquist i truppen, som så sent som 2020-2021 genomförde en av de bästa grundserierna jag sett i Sverige när hon dominerade för Alvik. Blir det inte guld kommer Täljehallen att gå under.

SE MER: Nick Rajacic listar: Fem största profilerna i ligan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

SÅ SLUTAR SBL DAM 22/23 ENLIGT SVT:S EXPERT

1. Södertälje

2. Luleå

3. Östersund

4. Norrköping

5. Eos

6. Alvik

7. Högsbo

8. Mark

9. Sjuhärad

10. Uppsala

11. Visby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.