Norrköping klart för SM-final – efter amerikanskans uppvisning

Norrköping kommer att spela SM-final mot Luleå i damernas basketliga.

Jaelyn Brown stod för en uppvisning i segern mot Östersund. 45 poäng för amerikanskan – endast två poäng i från ett nytt slutspelsrekord.

– Det var vinna eller försvinna, så jag var tvungen att ge allt, säger Jaelyn Brown till SVT Sport.

Norrköping tog vara på den sista chansen att knipa en finalplats.

Efter att ha tappat 2-0 i matcher till 2-2 mot säsongens sensation, nykomlingen Östersund, kunde gästerna stå för en jätteskräll vid seger. Men så blev det alltså inte.

Norrköping vann den femte och helt avgörande semifinalen med 103-75.

23-åring dominerade

Norrköping lyftes av 23-åriga Jaelyn Brown. Amerikanskan, född i Kalifornien, gjorde 24 av lagets 48 poäng efter två spelade perioder. 45 poäng totalt – bara två poäng från att slå slutspelsrekordet. Men med två minuter kvar att spela byttes Brown ut och Högsbos Alexis Hyders rekord på 46 poäng från slutspelet i fjol står sig.

– Kvällens match kunde ha varit säsongens sista, så jag ville göra allt jag kunde för laget, säger Brown efter matchen.

Taylor Murray, en annan gigant i matchen, stod för en ”tripple-double”. Alltså tvåsiffrigt i de tre viktiga kategorierna poäng, returer och assist (12,13,17)

Hemmalaget släppte aldrig kommandot. Under stora delar av andra halvlek hade man en ledning på 20 poäng och Norrköping besegrade till sist Östersund med 103-75.

SM-finalerna, som sänds i SVT, drar i gång på tisdag nästa vecka. Där väntar den regerande mästaren Luleå, och för Norrköping blir det deras första final på åtta år.

– Vi är redo för Luleå. Vi visste att det är laget att slå i år, vi kommer förberedda, säger Jaelyn Brown.

KLIPP: Regerande mästarna klar för ny SM-final – överlägset i Norrlandsderbyt (8 april)