Alva Stark tror på sitt Östersund inför avgörande SM-semifinalen.

Succétränaren: ”Bevisat att ingen kan räkna bort oss”

Uppdaterad
Publicerad

Med basketsligans yngsta tränare vid rodret har Östersund kommit tillbaka från 0-2 i matcher mot favoriten Norrköping.

I avgörande match fem har tränaren Alva Stark bara en sak i sikte.

– Vi är här för att vinna och har bevisat att ingen kan räkna bort oss, säger hon till SVT Sport.

Via två raka hemmasegrar har Östersund, överraskat stora delar av basketsverige, genom att tvingat fram en femte och helt avgörande semifinalsmatch i Norrköping i kväll.

Alva Stark, 24,  som är basketsligans yngsta huvudtränare, är dock inte förvånad att hennes lag kämpat sig tillbaka.

– Vi har varit underdogs hela säsongen, men trots det kunnat bevisa oss gång på gång. Det var skönt att få komma hem och spela inför vår fantastiska publik i Östersund. Nu blir det extra roligt att få chansen att spela en avgörande match och vi kommer till Norrköping med nytt självförtroende, säger Alva Stark som lägger över favoritskapet.

– Inför semifinalerna så tippade ju de flesta 3-0 till Norrköping.  Så det är klart att de är och var favoriter, men vi är här för att vinna och har vevisat att ingen kan räkna bort oss.

Nykomlingen en seger från final

Östersund fick en plats i damerans basketliga inför den här säsongen och under sin första hela och alltjämnt pågående säsong är nykomligen nu en seger i från SM-final.

– Att det blev en paus i matchandet gjorde att vi fick en sex månaders lång försäsong där tjejerna fick bygga upp sig fysiskt. Att vi har en helt unik lagkänsla där tjejerna är som en enda stor familj i kombination med att de är väldigt duktiga på basket har tagit oss dit vi är i dag, säger Stark.

Östersund och Norrköping har mötts sex gånger hittills den här säsongen och samtliga möten har slutat med hemmasegrar för respektive lag.

Stark har klart för sig hur hennes lag ska bryta trenden, där hon tror att den psykologiska aspekten kan spela en stor roll.

Ny situation för Norrköping

– Vi kommer till matchen med två raka segrar och ska bygga vidare på den känslan som segrar ger.

Samtidigt ställs Norrköping nu för första gången den här säsongen inför en vinna eller försvinna match, säger hon och fortsätter.

– Rent spelmässigt blir det viktigt för oss att fortsätta att sätta defensiven som vi lyckades med på hemmaplan. Vi ska vara aggresiva i defensiven för att få stopp på Norrköpings fina skytte. Framåt ska vi sen spela vår snabba basket och sätta varandra i bra lägen.

Matchen har avkast 18:00 och vinnaren möter regerande mästaren Luleå i final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.