Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elijah Clarance glödhet när Sverige föll mot Kroatien i OS-förkvalet i basket

Elijah Clarance glödhet – men Sverige utspelat mot Kroatien i OS-förkvalet i basket

Uppdaterad
Publicerad

Elijah Clarance var glödhet med 29 poäng varav hela 26 i första halvlek.

Ändå var Sverige aldrig nära att hota Kroatien i OS-förkvalet i basket.

Kroaterna vann med hela 99-67 i Istanbul, Turkiet.

Efter förlängningssegern mot Nederländerna i går blev det förlust för Sverige i den andra gruppspelsmatchen i OS-förkvalet.

Ett Kroatien med NBA-glans – Ivica Zubac (Los Angeles Clippers) och Dario Saric (Golden State Warriors) – blev som väntat för svårt för ett Sverige med många nya och orutinerade spelare.

Men stundtals i första halvlek var de nog fundersamma.

”Du måste skoja!”

Sverige tog ledningen med 20-12 i den första perioden efter fyra raka trepoängare av 25-årige Elijah Clarance från Malmö.

– Du måste skoja med mig! Det där står inte på scoutingrapporten för Clarance är ingen högprocentig trepoängsskytt. Det där är helt sanslöst, sade SVT:s expert Nick Rajacic i sändning.

Trots det vann Kroatien den första perioden med 24-22, men fortsatte att gäckas av Clarance precisionsskytte.

Svensken gjorde 26 poäng i första halvlek. Jämförelsevis hade lagets näst bäste poänggörare bara fyra poäng. Clarance satte sex av tio trepoängsförsök varav en gång djupt ner i banan, nästan från halva plan.

Ett tag skiljde endast tre poäng, men favoriterna gick till pausvila med ledning 51-42.

– Clarance har varit magisk, men det han gör är inte hållbart. Han kommer inte att göra 26 poäng i den andra halvleken också och vi får se vad som händer med Sverige då, sade Rajacic i halvtid.

Clarance poängbäst i matchen

Svaret kom snabbt efter pausvilan när Kroatien visade klass och ryckte i från rejält. Slutsiffrorna skrevs till förkrossande 99-67.

Elijah Clarance gjorde ”bara” tre poäng i andra halvlek, men var poängbäst i matchen med 29.

Sveriges nästa match är på onsdag mot Belgien och SVT sänder från 18.55 i Play.

MATCHFAKTA OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Sverige-Kroatien, 67-99

(22-24, 20-27, 7-21, 18-27)

Poäng, Sverige: Elijah Clarance 29, Barra Njie 12, Adam Ramstedt 7, Denzel Andersson 6, David Höök 5, Nicholas Spires 2, Tunde Fasasi 2, Tobias Sjöberg 2, Craig Lecesne 2.

Förutsättningar:

OS-förkvalet pågår 12-20 augusti och spelas som en turnering. Gruppspelet pågår 12-16 augusti, sedan är det semifinaler 18 augusti och final 20 augusti. Här nedan är dagar och tider för Sveriges gruppspelsmatcher (svensk tid):

Söndag 13 augusti, 11.30: Sverige-Nederländerna 91-89

Måndag 14 augusti, 19.00: Sverige-Kroatien

Onsdag 16 augusti, 19.00: Sverige-Belgien

Förutsättningar OS-kval

Sverige spelar förkval till OS-kvalet, inför OS i Paris 2024. Det är första gången som OS-förkvalet arrangeras, vilket ger de 40 nationer som missade basket-VM en extra möjlighet att kvala sig till OS. Fem OS-förkvalturneringar genomförs i augusti 2023 (en i Afrika, en i Sydamerika, två i Europa, en i Asien), och vinnarna från respektive turnering avancerar till OS-kvalet i juli 2024.

Sverige deltar i OS-förkvalturneringen i Turkiet, där två grupper på fyra lag deltar. Sverige ställs mot Nederländerna, Kroatien och Belgien i sin grupp. Gruppvinnaren och grupptvåan går vidare till semifinal och final, där finalvinnaren avancerar till OS-kvalet.

Källa: Basket.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.