Melwin Pantzar bidrog starkt till den svenska segern mot Nederländerna i OS-förkvalet. Foto: SVT

Förlängningsdrama när Sverige tog hem segern mot Nederländerna

I den första gruppspelsmatchen i OS-förkvalet ställdes Sverige mot Nederländerna.

Efter att ha tappat en tio poängs ledning kunde Sverige till slut säkra segern efter förlängning, 91-89.

– Vi får låtsas som att de här sista minuterna inte hände, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Nederländerna öppnade matchen bäst och tog en tidig ledning, men Sverige släppte inte iväg de orangeklädda. I stället jobbade man sig tillbaka in i matchen och såg till att det endast skiljde två poäng efter den första perioden.

I den andra perioden fortsatte den svenska formhöjningen. Norrköpings Nick Spires förde laget upp i en trepoängsledning och det såg länge ut som att det skulle hålla sig in till halvtidspausen. Men Nederländerna kom tillbaka och lagen kunde inte skiljas åt efter den första halvleken – 39 poäng vardera.

”Får inte hända”

Den andra halvleken inleddes av svensk dominans och ställningen gick från oavgjort till en svensk tiopoängsledning med mindre än två och en halv minut kvar.

Trots speldominansen och en betryggande ledning kom Nederländerna återigen tillbaka.

Vid ställningen 81-79 och sekunder kvar fick Sverige chansen att punktera matchen. Men så blev det inte.

En tappad boll offensivt ledde fram till två nederländska poäng och matchen gick till förlängning.

– Jag är ledsen, men det här får inte hända. Det ska inte gå att förlora en sån här match, sade SVT:s expert Nick Rajacic då.

Dramatiskt avslut

Matchens gigant Melwin Pantzar skickade på egen hand upp Sverige i ledning under de inledande förlängningsminuterna. Trots en nederländsk slutforcering kom de den här gången inte tillbaka.

Med en seger i ryggen ställs Sverige härnäst mot Kroatien i morgon. SVT sänder med start 18.55.

MATCHFAKTA OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Nederländerna-Sverige 89-91

(18-20, 19-21, 22-27, 20-15, 8-10)

Poäng, Sverige: Melwin Pantzar 28, Barra Njie 15, Adam Ramstedt 10, Nicholas Spires 10, Elijah Clarance 8, Craig Lecesne 8, Denzel Andersson 6, David Höök 6.

Förutsättningar:

OS-förkvalet pågår 12-20 augusti, och spelas som en turnering. Gruppspelet pågår 12-16 augusti, sedan är det semifinaler 18 augusti och final 20 augusti. Här nedan är dagar och tider för Sveriges gruppspelsmatcher (svensk tid).

Söndag 13 augusti, 11.30: Sverige-Nederländerna

Måndag 14 augusti, 19.00: Sverige-Kroatien

Onsdag 16 augusti, 19.00: Sverige-Belgien

Förutsättningar OS-kval

Sverige spelar förkval till OS-kvalet, inför OS i Paris 2024. Det är första gången som OS-förkvalet arrangeras, vilket ger de 40 nationer som missade Basket-VM, en extra möjlighet att kvala sig till OS. Fem OS-förkvalturneringar genomförs i augusti 2023 (en i Afrika, en i Sydamerika, två i Europa, en i Asien), och vinnarna från respektive turnering avancerar till OS-kvalet i juli 2024.

Sverige deltar i OS-förkvalturneringen i Turkiet, där två grupper på fyra lag deltar. Sverige ställs mot Nederländerna, Kroatien och Belgien i sin grupp. Gruppvinnaren och grupptvåan går vidare till semifinal och final, där finalvinnaren avancerar till OS-kvalet.

Källa: Basket.se.