Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christopher Czerapowicz, Johan Löfberg, Ludvig Håkanson och Melwin Pantzar firar under en match i februari 2020. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Basketherrarna slog Nederländerna i EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige krossade Nederländerna med hela 74-59 i EM-kvalet i basket.

Sedan tidigare står det dock klart att Sverige missar att kvalificera sig för EM-2022.

– Att falla på mållinjen som vi gjorde är tufft men svensk basket har en ljus framtid, säger Jonas Jerebko till SVT Sport.

Förlusten mot Turkiet i lördags innebar att Sverige missade chansen att kvalificera sig för basket-EM 2022.

I dagens match mot Nederländerna stod hedern och rankingpoäng på spel.

Och det började bra för Sverige. Efter den första perioden ledde man med 23-17. Den andra perioden vann Nederländerna med 16-20 och Sverige gick in i halvtid med en tvåpoängsledning, 39-37.

Poängbäst i halvtid var Sveriges Chris Czerapowicz med 13 poäng.

Stark blågul avslutning

Den tredje perioden började bra för Sverige, som inledde med att göra sju raka poäng samtidigt som man stoppade Nederländerna från att göra några poäng under periodens första tre minuter.

Man kunde sedan behålla initiativet och ledde som mest med 14 poäng. Nederländerna kom dock tillbaka och efter den tredje perioden var ställningen 57-53.

Sverige avslutade starkt och vann den fjärde perioden med hela 17-6.

Slutresultatet blev 74-59 till Sverige.

Spelarreaktioner

Att förlora mot Turkiet var tufft. Man tänker fortfarande på det, att det var en layup från att det blev en avgörande match idag mot Nederländerna, så det är väldigt tufft. Man kommer nog att tänka på det ett bra tag. Att falla på mållinjen som vi gjorde är tufft men svensk basket har en ljus framtid, säger Jonas Jerebko till SVT Sport.

”Besvikelsen är såklart enorm. EM är något vi som lag och jag personligen drömt och kämpat för länge. Men vi kommer tillbaka från detta. Stolt över killarna som gör två bra matcher och avslutar med vinst.”, skriver Sveriges Ludde Håkanson på Twitter.

REPORTAGE: Jerebko hemma i Sverige igen (7 februari 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reportage: Jerebko hemma i Sverige igen

MATCHFAKTA

Visa

Sverige-Nederländerna 74-59
(23–17, 16–20, 18–16, 17–6)
Sverige:
Christopher Czerapowicz 19, Tobias Borg 11, Melwin Pantzar 9, Charles Barton 8, Simon Birgander 8, Jonas Jerebko 7, Thomas Massamba 6, Denzel Andersson 4, Adam Rönnquist 2.
Nederländerna: Emmanuel Nzekwesi 11, Keye van der Vuurst de Vries 10, Yannick Franke 9, Luuk van Bree 7, Johan Willem van Zegeren 6, Jito Kok 6, Boy van Vliet 4, Roeland Schaftenaar 3, Olaf Schatfenaar 3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer