Basketförbundet: ”Landslaget är en större företeelse än Vedran Bosnic”

Uppdaterad
Publicerad

Vedran Bosnic fick inte vara kvar som förbundskapten för herrlandslaget i basket. Det ledde till att spelare övervägde bojkott. Det skulle förbundet inte acceptera.

– Det är ingen framkomlig väg. Vi står för att man ska spela för Sverige och för svensk basket. Sedan får man ha synpunkter och visa lojalitet, men vi hoppas också att man har respekt för att vi måste se det svenska landslaget som en större företeelse än Vedran Bosnic, säger förbundets landslagsansvariga Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Enligt landslagsspelaren Alexander Lindqvist var den spontana reaktionen att bojkotta landslaget. Men efter lite övervägande kom han och andra fram till att det inte är rätt väg att gå.

– Det kom på tal. Det var den första känslan för mig. Men då det lugnade ner sig lite och man hunnit tänka över det så kommer nog ingen att bojkotta, säger han till SVT Sport.

Att det ens pratas i de termerna får Joulamo att reagera.

– Jag har hört i kommunikation med spelare att man diskuterar i termer som bojkott. Om någon hade sagt till mig när Vedran var coach att den inte vill spela med den coachen så hade den inte varit aktuell för framtiden. Lika lite är man aktuell om man säger att man bara spelar för en tränare, säger han.

Lindqvist håller till stor del med.

– Att kalla något bojkott eller strejk, det blir inte bra. Oavsett vad vi tycker om beslutet så hoppas vi innerligt att de gör det för basketen i Sverige och inte av några personliga anledningar.

”Vi behöver en ledare med en ny syn på spelare”

Joulamo pekar framför allt på två orsaker till förändringen. Den första är att de vill ha in ett nytt ledarskap som kan slussa in spelare som kan vara med i landslaget i EM 2021 och den andra är resultaten i kvalen under Bosnics ledarskap.

– Vedran har gjort 4,5 år som varit bra för Sverige, men ändå haft tre kval där framför allt EM-kvalen inte har varit så framgångsrika. Om vi succéartat hade tagit oss till ett av mästerskapen så hade vi på ett tydligare sätt känt att vi är på väg i rätt riktning, säger han.

– Vi tror att vi behöver en ledare som kommer in med en ny syn på spelare och en ny utvärdering av det material som står till förfogande. Inte i första hand en bild som man har skapat sig under en längre tid. Naturligtvis är förhoppningen att ta oss till EM 2021, men kanske även längre än så, säger den landslagsansvariga.

Anser du att Vedran hade fastnat i samma spelare?

– Vi upplever att vi står och stampar lite, men det är inte vänt mot Vedran. Det är oundvikligt att man efter fem år fastnar lite i den biten.

I och med spelarnas missnöje. Kan man säga att den nya förbundskaptenen börjar på minus?

– Jag hoppas och tror att våra svenska landslagsspelare är proffs. Jag vill ju tro det. Men det är klart att om det är så att man pratar i termer om att det inte finns någon som kan göra det här jobbet bättre, då är det inte så väl krattat för den här ledaren.

”Jag tror det hade blivit bättre”

Lindqvist upplever inte att landslaget har stått stilla under Bosnics tid som förbundskapten.

– Dom brukar jämföra oss med Finland. De tycker att de gör det så himla bra. Men de har jobbat länge och kontinuerligt med samma tränare och stommen har varit den samma ungefär. Jag tror på kontinuitet, men om det är någon särskild spelare förbundet vill ha in i landslaget vet jag inte. Om vi hade fått ännu mer tid så tror jag att det bara hade blivit bättre, säger han.

Nu söker man en ny förbundskapten och siktar på att ha det klart senast i slutet av oktober. Nästa landskamp är mot Vitryssland den 29 november.

Sveriges kval under Bosnic

EM 2015: Sverige trea i sin kvalgrupp bakom Lettland och Rumänien, före Slovakien.

EM 2017: Sverige trea och sist i gruppen. Bakom Ryssland och Bosnien och Hercegovina.

EM 2021: Sverige har spelat en kvalmatch och i den förlorade man mot Danmark

VM 2019: Sverige vann sin förkvalsgrupp med Bosnien och Hercegovina, Armenien och Slovakien. I den första kvalrundan blev man sedan sist i en grupp med Turkiet, Lettland och Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.