Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA tog fjärde raka VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

USA visade än en gång att de är störst, bäst och vackrast i basketvärlden. De var numret större i VM-finalen mot Kina och vann med 83-61 inför nästan 16 000 åskådare i Sydney Superdome.

– De är helt enkelt för bra. De är en nivå över alla andra, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

USA:s första ryck kom redan tidigt, men kinesiskorna bet tillbaka i den andra perioden och lät det inte rinna iväg totalt.

– Jag tycker Kina gör en godkänd första halvlek, men USA är helt enkelt bättre, säger Rajacic.

Men i den tredje perioden avgjordes finalen en gång för alla. Amerikanskorna vann den perioden med 25-14 och då kunde det unga kinesiska laget aldrig hämta sig.

Till slut vann USA med hela 83-61. Segermarginalen är den största i en VM-final genom tiderna.

– De vinner den här titeln mer än välförjänt. De är minst sagt svårstoppade, säger experten.

Flest poäng i matchen gjorde Kinas Yueru Li och USA:s A'Ja Wilson med 19 vardera. Wilson utsågs efter matchen till hela turneringens mest värdefulla spelare.

Guldet är USA:s elfte genom tiderna på damsidan och det fjärde i rad. Senast något annat land vann VM var Australien 2006. Silvret är Kinas andra genom tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.