Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige slog Israel i VM-kvalet. Foto: Bildbyrån

Sverige segrade mot Israel i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inledde starkt mot Israel i VM-kvalet i basket på söndagskvällen.

De svenska herrarna fick dock kämpa i de två avslutande perioderna för att behålla greppet om segern – men sist vann de skrällartat med 95–83.

– Det är lättnad, det är glädje och det är en jäkla massa stolthet, säger Tobias Borg till SVT Sport.

Sverige vann bara två av sex matcher i den första rundan av VM-kvalet, och föll sedan mot Tyskland i den första matchen i andra rundan i torsdags. Men mot Israel stod fick laget med sig en efterlängtad seger som gör att Sveriges, relativt små, chanser att ta sig till VM förbättras avsevärt.

Sverige hade efter två perioder skapat sig en 52–38-ledning i Tel Aviv. Men i tredje började Israel ta ikapp och inför sista perioden hade den svenska ledningen minskat något – till 70–60.

”Fick stopp på blödningen”

Det blev en rysare därefter.

Israel reducerade till 66–70, men bland annat en klassaktion av Tobias Borg skulle göra att Sveriges ledning stod sig. De svenska herrarna skulle lyckas dryga ut sin ledning igen och vann till sist med 95–83.

– Vi behöll vårt ”cool”. Vi hade bra mentalitet, det är tufft i en sådan här arena, när de sätter några treor och kommer ikapp. Men vi kontrollerade det och fick stopp på blödningen ganska snabbt ändå, säger Borg.

Borg blev poängbäst i Sverige, på totalt 20 poäng. En av nycklarna mot Israel var mentaliteten i laget, berättar Borg.

”...Vi är trötta på det”

– Vi har krigat mot narrativet om att ”vi är den lilla basketnationen Sverige, att vi förlorar mot stora länder”. Vi är trötta på det. Ja, vi förlorade mot Tyskland och det var en dålig match, men att ändå komma tillbaka, vinna här och ändra det här narrativet. Att vi kan vinna på bortaplan och det ligger i våra händer.

I den pågående andra rundan av VM-kvalet möter Sverige Tyskland, Estland och Israel två gånger totalt under augusti, november och februari (2023) och de tre bästa lagen i gruppen, där Finland, Slovenien och Estland också är med, tar sig till VM.

I och med segern klättrar Sverige upp på fjärdeplats i gruppen med tre segrar, bakom Slovenien (som inte kommer ha sina NBA-proffs under resterande kvalspel) med fem segrar och redan VM-klara Finland med så gott som VM-klara Tyskland.

– Det är en svensk seger som får drömmen om VM att leva vidare, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

– Det är den mest oväntade prestationen hittills i VM-kvalet, att man presterade så bra offensivt, då man inte fick med sig så många poäng mot Tyskland, säger Rajacic.

Sveriges VM-kvalmatcher

10 november: Estland–Sverige.

13 november: Sverige–Israel.

24 februari: Tyskland–Sverige.

27 februari: Sverige–Estland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.