Basketfritids ger extrainkomster

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att försörja sig som basketspelare i Sverige. Lundalaget Eos har själva skapat en kreativ lösning för att ge spelarna klirr i kassan. Föreningen har startat ett eget fritids som spelarna kan arbeta på.

I nära anslutning till Eos baskethall äter 66 barn tacos till mellanmål. Sedan 1992 har klubben haft ett fritids för mellanstadiebarn i sina lokaler. Personalen består till stor del av spelare från elitlagen. Ett välkommet pengatillskott för spelarna.

– Jag känner att det gett mig mycket personligen att jobba med barn. Men det är klart att det också är bra att få in en extrainkomst, säger Matilda Edrén, spelare i Eos, till SVT Sport.

Få proffs i Eos

Få spelare i damligan försörjer sig på sitt basketspelande. De som gör det är ofta utlandsproffs. Flera av toppklubbarna har en större andel utlandsimporter. Eos har numera två proffsspelare i laget, en ekonomisk investering som både spelare och ledare i klubben varit involverade i.

– Vi vill tävla på högsta nivå, vi vill inte bara hänga kvar. Vi tog in importer för att höja nivån för oss själva men också kunna hålla jämna steg med våra konkurenter, säger spelaren Vendela Genell.

Eos siktar för första gången mot en semifinalsplats. Vendela Genell debuterade i Basketligan för fem år sedan och tycker sig se en liga där lagen kryper närmare varandra.

– Det är viktigt både för spelare men också publikmässigt, att man vet att alla lag kan sätta press på varandra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.