Basketstjärnan i fokus när IOK bojkottar Belarus

Uppdaterad
Publicerad

I början av december införde IOK sanktioner mot Belarus. I sitt utlåtande lyfte kommittén särskilt fram basketstjärnan Jelena Leutjanka, som fängslades för att hon deltagit i protesterna mot Lukasjenkos regim.

– Det är mycket viktigt att omvärlden uppmärksammar situationen, säger hon till SVT Sport.

Jelena Leutjanka är en av världens främsta basketspelare. Hon har spelat fyra säsonger i WNBA, och har fört Belarus till OS två gånger. Dessutom har Leutjanka ett brons från EM 2007. 

I oktober i år riktades åter strålkastarna mot henne – men den här gången handlade det inte om basket – utan om att Leutjanka gripits.

Idrott och politik

– Jag tror att den speciella behandling jag fick beror på att jag är idrottare och uttryckte mina åsikter.

15 dagar i fängelse

Hon satt fängslad i femton dagar för att ha deltagit i protesterna mot den sittande diktatorn Alexandr Lukasjenkos regim. Människor över hela världen engagerade sig för att hon skulle friges.

– Det var ett enormt stöd. Men jag kunde inte föreställa mig att det var så stort. Från internationella idrottare, från internationella idrottsförbund. När jag såg Washington post, CNN.

Just nu är hon i Grekland på rehabilitering. Hon hoppas kunna bli återställd och vill återuppta basketkarriären i Grekland. Men hon har fortfarande men efter tiden i fängelset.

– Jag har fortfarande ont i nacken. Gamla skador har kommit tillbaka, i knäna till exempel. Föreställ dig att jag sov 13 nätter på järnribbor som jag bäddat med tidningar.

Lukasjenko hotar IOK med domstol

När IOK beslutade att införa sanktioner mot Belarus vägde basketspelarens vittnesmål tungt. Motiveringen att porta den belarusiska nationella olympiska kommittén grundas på just oförmågan att skydda landets idrottare från politisk diskriminering.

Alexandr Lukasjenko, som är ordförande i den nationella olympiska kommittén, har hotat att dra IOK inför domstol.

Jelena Leutjanka menar att även om sanktioner oftast drabbar folket så är det enda vägen att gå. 

– Det är mycket viktigt att omvärlden uppmärksammar situationen. Vi håller på att bli ett Nordkorea mitt i Europa. Det är otäckt och det påverkar inte bara oss belarusier utan även andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet