Alexander Lukasjenko Foto: Nikolai Petrov/AP/TT

Lukasjenko hotar IOK med domstol

Uppdaterad
Publicerad

Belarus omstridde president Aleksandr Lukasjenko hotar att dra Internationella olympiska kommittén (IOK) inför domstol på grund av sanktionerna mot Belarus olympiska kommitté.

Lukasjenko, ordförande i den nationella olympiska kommittén, är inte välkommen till OS enligt sanktionsbeslutet.

”Vi måste gå till domstol. Låt (IOK-ordföranden) Thomas Bach och hans gäng förklara vad jag gjort för fel. Jag har inte varit med på dessa arrangemang de senaste 25 åren och kan klara mig utan i framtiden. Men varför blanda in barnen?”, säger presidenten i ett uttalande.

Tokyo 2020

Bannlyst av IOK

Lukasjenkos son Viktor, 45, är förste vice ordförande i Belarus olympiska kommitté. IOK har bannlyst hela den belarusiska olympiska kommittén eftersom man anser att de inte har skyddat belarusiska idrottsmän från politisk diskriminering. Idrottare som har protesterat mot Lukasjenko, och presidentvalet i augusti som anses ha varit riggat, sägs ha blivit torterade, slagna och gripna av polis.

Andra sanktioner är bland annat att Belarus inte ska få några pengar från IOK, förutom pengar till de aktiva som förbereder sig för OS i Tokyo nästa år och OS i Peking 2022. IOK kommer inte heller att ha några samtal med Belarus om eventuella värdskap om OS.

KLIPP: 90 procent av belarusierna vill flytta hockey-VM (1 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet