Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån.

Hockeyförbundets ordförande: ”Går inte spela under de här förutsättningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Elitidrottare i Belarus har utsatts för tortyr och misshandel för att ha gått emot Alexander Lukasjenko.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson tycker inte i nuläget att det är rätt att VM ska avgöras i Belarus.

– Som det ser ut här och nu – och den bedömningen vi gör från svensk sida – så går det inte spela under de här förutsättningarna, säger Larsson till SVT Sport.

Många anser att Belarus bör fråntas ishockey-VM nästa år, efter otaliga rapporter och våld och tortyr i spåren av protesterna mot Alexander Lukasjenko. Landets idrottsstjärnor har drabbats extra hårt av våld och repressalier – en av dem är friidrottaren Andrej Krauchenko som misshandlats och torterats.

– Som det ser ut här och nu – och den bedömningen vi gör från svensk sida – så går det inte spela under de här förutsättningarna. Nu jobbar vårt internationella förbund med den här frågan. Det är en rad aspekter för de att hantera. Allt utifrån säkerhetsläget i landet, det handlar om covid och hela smittspridningen. Och sen en rad olika tekniska frågor runt ekonomi, avtal och försäkringar, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, till SVT Sport.

”Tagen av det man ser”

– Som idrottsledare blir man tagen av det man ser, men även som människa. Det tror jag alla människor blir som ser den här typen av reportage. I det här fallet handlar det om elitidrottare som står upp för frihet och demokrati. De blir behandlade på det här sättet – det är gripande.

VM-frågan kommer att diskuteras när det internationella ishockeyförbundet har medlemsmöte den 11 december.

KLIPP: 90 procent av belarusierna vill flytta hockey-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.