Se bilderna som stärker misstankarna mot Belarus ishockeyordförande

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i det belarusiska hockeyförbundet, Dimitrij Baskov, misstänks ha bevittnat dödsmisshandeln av regimkritikern Roman Bondarenko. Nu sprids bilder och ljudupptagningar som stärker misstankarna ytterligare.

Se de våldsamma bilderna och hör delar av ljudupptagningen i klippet ovan.

Under veckan har Belarus har blivit hårt ifrågasatt som arrangör av hockey-VM nästa år, på grund av alla oroligheter och anklagelser om valfusk i landet.

Baskov, som misstänks ha bevittnat dödsmisshandeln av regimkritikern Roman Bondarenko, nekar till anklagelserna.

”Det är allvarliga anklagelser, och IIHF är inne i en process där vi samlar in fakta som rör denna incident”, skrev Internationella hockeyförbundets kommunikationschef Adam Steiss i ett mejl till SVT Sport i går.

”Befann sig på platsen”

Enligt Aleksandr Opejkin, ordförande i Solidaritetsfonden för idrott i Belarus, har Baskov ofta setts på platser där protester slagits ner.

– Enligt vittnen befann han sig även på den här platsen på den här tidpunkten, säger Opejkin till SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson.

Nu sprids bilder, tagna kvällen där dödsmisshandeln skedde. Dessutom finns ett inspelat samtal mellan Baskov och president Alexksandr Lukasjenkos pressekreterare Natalja Eismont där man hör dem planera inför besöket på den aktuella gården samma kväll som misshandeln ägde rum.

Källan bakom inspelningen är okänd men det råder ingen tvekan om att det är Baskovs röst, säger Opejkin.

SVT har utan framgång sökt Baskov och Belarus ishockeyförbund.

Bondarenko begravdes under fredagen och omkring 5 000 personer samlades i huvudstaden Minsk för att hedra hans minne. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.