Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson Foto: Bildbyrån/TT

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson om Belarus-VM: ”Bekymmersamt ”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella ishockeyförbundet fortsätter att utreda om vårens VM ska spelas som planerat i Lettland och Belarus.
Men Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är inte säker på att VM blir av över huvud taget.
Och blir det av i Belarus kan det bli utan Tre Kronor.
– Här och nu hade det ju inte gått att skicka ett landslag dit, säger han.

Ända sedan i somras har det stormat kring nästa års ishockey-VM, som är planerat att spelas i Lettland och Belarus.

Protesterna efter det misstänkta valfusket i samband med presidentvalet har fortsatt under hela hösten, Lettland har sagt att de vägrar att arrangera mästerskapet tillsammans och så sent som i måndags valde Lettlands utrikesminister att utfärda ett inreseförbud mot det belarusiska ishockeyförbundets ordförande Dmitrij Baskov – som misstänks ha bevittnat en dödsmisshandel av en regimkritiker i Belarus.

”Bekymmersam situation”

Internationella ishockeyförbundet gick i går ut med ett uttalande, där de meddelade att de kommer att fortsätta att utreda om VM ska spelas som planerat. Detta trots att allt fler röster höjs för att Belarus ska bli av med sitt värdskap.

– Det är ju en väldigt bekymmersam situation och ett väldigt komplext läge. De finns flera olika perspektiv här, men det finns framför allt två perspektiv som jag särskilt vill lyfta fram. Det ena är det mänskliga perspektivet, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, och fortsätter:

– Vi ser människor på gator och torg, som demonstrerar för sin frihet. Hur de blir behandlade, arresterade, misshandlade och så vidare... Det tror jag att vi är många som känner väldigt mycket kring.

– Sen finns det även ett hockeyperspektiv, som jag brukar kalla det. Det handlar om hälsa och säkerhet. Det rapporten visade i går, det är att det är lite skeptiskt i den. Hur är smittspridningen egentligen i Belarus? Men framför allt handlar den om säkerheten, på gator och torg. Ska vi skicka ett landslag till ett VM måste vi känna att hälsan och säkerheten fungerar.

”Mycket osäkerhet”

IIHF ska om två veckor ha ett möte med alla nationella förbund för att diskutera frågan, men Anders Larsson är inte säker på att VM blir av över huvud taget.

– Tyvärr inte. Det ser ju väldigt bekymmersamt ut. Vi har det politiska läget i Belarus, och säkerhetsläget i Belarus. Relationen mellan Lettland och Belarus... Och hur kommer pandemin att utvecklas? Hur kommer smittspridningen att se ut i maj månad, frågar han sig, och forsätter:

– Det är mycket osäkerhet, mycket komplexitet. Men jag hoppas att man i någon form kommer att spela VM någonstans.

”Inte möjligt”

Men om VM trots allt blir av, och blir av i just Belarus. Kommer Sverige då att delta, eller gör de som Tjeckien öppnat för och både politiska höjdare, journalister och tidigare spelare krävt: Står över?

– Som det ser ut nu, med dagens läge, så är det ju oerhört bekymmersamt. Både kopplat till frågetecknen kring pandemin och frågorna kring säkerhetsläget. Så här och nu hade det ju inte gått att skicka ett landslag dit. Men nu är det ju ett halvår kvar tills VM ska avgöras, och vårt internationella förbund kommer att göra ett arbete i närtid, så vi får se hur läget utvecklas.

– Men här och nu vore det inte möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer