SVT:s expert vill inte se ishockey-VM i Belarus Foto: TT/Bildbyrån

Renberg tvekar om VM i Belarus: ”Skulle vara orolig att skicka dit landslaget”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Mikael Renberg vill inte att hockey-VM spelas i Belarus nästa år som planerat.

– Internationella hockeyförbundet bör titta efter en ny arrangör, säger Renberg till SVT Sport. 

Ishockey-VM i Belarus?

Det är tanken nästa år. Men allt fler röster visar sitt missnöje – en anledning är det misstänkta valfusket i augusti i samband med presidentvalet. Nu har också medarrangören Lettland meddelat att de vägrar hålla ett mästerskap tillsammans med Belarus.

I går uttalade sig dessutom det tjeckiska ishockeyförbundet att man är osäker på om de ska skicka ett landslag till Belarus.

SVT:s expert Mikael Renberg:

– Jag är jättetveksam till att det kommer bli de (Belarus) som arrangörer. Det är alldeles för oroligt i landet. Jag är inte alls säker på att man kan organisera ett säkert VM helt enkelt, säger Mikael Renberg.

”Bör titta på ny arrangör”

Tjeckien tvekar till att skicka något landslag till VM, hur tänker du kring det?

– Jag förstår det fullt ut. Jag skulle vara orolig att skicka ett svenskt landslag. Om det inte händer något radikalt de närmsta dagarna tror jag man måste se över och hitta någon ny arrangör helt enkelt. Det är egentligen det jag tycker främst.

– Jag tycket det är konstigt. Det brinner i knutarna. De arrangörer som ska ta över mästerskapet måste få lite tid och förbereda. Det är inget man gör på två veckor.

”Det är jätteilla”

Hur skulle det se ut om Tjeckien och kanske andra landslag inte skulle delta i VM?

– Det är jätteilla. Hockeyn är så pass liten som sport. Det kan ju vara fler länder som inte åker. Det är jättesvajigt och behövs ett klart direktiv

från Internationella hockeyförbundet. Det måste komma snart. Jag är förvånad att det inte kommit ett beslut redan nu.

Tror du att mästerskapet kommer att flyttas från Belarus?

– Jag tror det. Jag tror inte det kommer gå att genomföra på ett säkert sätt.

Tror på VM

Tror du det blir något VM överhuvudtaget?

– Ja, det tror jag. Jag har åtminstone det på känn. Det känns ändå som att pandemin, med det här vaccinet som verkar vara på väg... att man ser ett ljus i tunneln. Därför tror jag man kommer försöka genomföra ett VM framåt våren men det kommer krävas mycket av arrangören. Vilket vilket land som helst kan inte genomföra ett mästerskap på så här kort varsel, säger Mikael Renberg.

KLIPP: Ordförande Anders Larsson om Belarus-VM: ”Bekymmersamt ”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.