Rene Fasel (till vänster) vill inte slå fast att VM ska flyttas från Belarus. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

IIHF:s beslut om Belarus-VM: Vänta och se

Uppdaterad
Publicerad

Många kräver att Internationella ishockeyförbundet ska frånta Belarus arrangemanget av VM 2021.
Men IIHF vill inte ta något beslut ännu.
Efter en exepertgrupps analys kom ett besked efter onsdagens styrelsemöte.
– Vi måste göra allt som är möjligt för att arrangera turneringen i de länder som tilldelats arrangemanget, säger ordförande Rene Fasel.

Ända sedan i somras har det stormat kring nästa års ishockey-VM, som är planerat att spelas i Lettland och Belarus. Anledningen är protesterna efter det belarusiska presidentvalet i augusti, där det har funnits starka misstankar om valfusk.

Lettland har sagt att de inte vill arrangera mästerskapet tillsammans med Belarus, och så sent som i måndags valde Lettlands utrikesminister att utfärda ett inreseförbud mot det belarusiska ishockeyförbundets ordförande Dmitrij Baskov – som misstänks ha bevittnat en dödsmisshandel av en regimkritiker i Belarus.

”Kommer att ta vår tid”

På gårdagens styrelsemöte tog Internationella ishockeyförbund upp VM-arrangemanget, och gick igenom den utredning som en expertgrupp gjort.

Då blev beslutet att man ska vänta och se ifall mästerskapet kan spelas som planerat.

– Vi måste göra allt som är möjligt för att arrangera turneringen i de länder som tilldelats arrangemanget, men innan dess måste vi besluta oss för om det är säkert att göra det, och om vi bestämmer oss för att det är säkert så måste vi säkerställa att de båda arrangörerna fortfarande kan arbeta tillsammans, säger IIHF:s ordförande Rene Fasel i ett uttalande på IIHF:s hemsida, och fortsätter:

”Ta med oss det vi har lärt oss”

– Oavsett vad vi beslutar oss för att göra så kommer vi att ta vår tid för att fatta ett rationellt beslut baserat på den bästa forskningen och den information som vi har. Utredningen var en jättebra start för oss och initierade en väldigt kontruktiv diskussion bland styrelsemedlemmarna. Vi kommer att ta med oss det vi har lärt oss, gå tillbaka till organisationskommittén, de beslutande organen och ta oss vidare på det sätt som är det bästa för IIHF och dess medlemmar.

Många har krävt eller uppmuntrat att flytta VM från Belarus den senaste tiden. Så sent som i veckan sade det tjeckiska ishockeyförbundets ordförande Tomas Kral att han är tveksam till att skicka ett lag till Belarus, och förra månaden sade den svenske förbundskaptenen Johan Garpenlöv att han inte tycker att Sverige ska spela där.

KLIPP: Sundström: ”Putin är trött på Lukasjenko”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.