Luleås Toure’ Murry jublar med lagkamrater efter en match mot Jämtland i oktober. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Luleå vill flytta fredagens match – efter misstänkt coronautbrott

Publicerad

Basketlaget BC Luleå har drabbats av ett misstänkt coronautbrott i laget.
Nu vill de flytta fredagens bortamatch mot Södertälje.
– Planen är att skicka in det nödvändiga materialet till förbundet före lunch i morgon och därmed ansöka om att flytta matchen, säger fysioterapeuten Rickard Carnerud till SVT Sport.

Tränaren Peter Öqvist fick i fredags sitt provsvar som bekräftade att han är smittad med covid-19. Utöver honom har fyra spelare uppvisat symptom och befinner sig i hemkarantän. Resten av spelartruppen har testat sig i dag, tisdag.

Lagets fysioterapeut Rickard Carnerud tror att risken är stor att fler i spelartruppen är smittade.

– Så kan det absolut vara, det är ju det som är det luriga. De kan bära på smittan utan att uppvisa några symptom, säger han till SVT Sport.

Tvingades lämna walkover

Spelarna har gjort så kallade PCR-test som visar om man har en pågående infektion eller ej.

– Förhoppningsvis får vi svar i slutet av veckan, men det är mer troligt att det kommer i början på nästa vecka.

Luleå skulle ha spelat mot Nässjö i kväll, men laget tvingades lämna walkover. För att flytta en match måste man skicka in en ansökan till Svenska Basketbollförbundet med minst 48 timmars varsel.

– Det var olyckligt med dagens match. Vi hade kontakt med förbundet i söndags men då var det inte heller tillräckligt många misstänkta eller bekräftade fall för att kunna flytta på matchen. Då tog vi beslutet att ta en WO. Det viktigaste för oss är att våra spelare är friska och att vi inte bidrar till ökad spridning i samhället för det är på tok för mycket sånt just nu, säger Rickard Carnerud.

Vill flytta fredagens match

Kommer ni att ansöka om att flytta matchen mot Södertälje?

– Ja, planen är att skicka in det nödvändiga materialet till förbundet före lunch i morgon och därmed ansöka om att flytta den. Vi har fått en stark avrådan från smittskyddsläkaren i vår region om att inte röra oss på några turnéer. Vi måste göra detta för att inte bidra till spridningen utan i stället bromsa den.

– Vi vill förstås spela matcher om det går att genomföra på ett säkert sätt, men vår känsla är att det inte går just nu.

FRÅN I GÅR: Jämtland utklassade Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jämtlands amerikan Cyril Langevine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer