Foto: Bildbyrån

Efter rasismanklagelserna – nu möts de igen

Uppdaterad
Publicerad

När lagen möttes på försäsongen slutade det i en förbundsutredning efter rasismanklagelser. Nu ställs Jämtlands Cyril Langevine och Södertäljes Viktor Gaddefors mot varandra igen i ett hett ligamöte.
– Det kommer nog bli en väldigt fysisk match, men fokus ska ligga på basketen, säger Södertäljes coach Ludwig Degernäs. 

Träningsmatchen i september blev en turbulent historia med upprördstämning och eftermälen. Jämtlands amerikanske center Langevine ansåg sig ha blivit rasistiskt påhoppad, medan Södertäljes landslagsmeriterade stjärna Viktor Gaddefors, som hittills snittat över 17 poäng och drygt 10 returer,  ansåg sig ha blivit hotad på samma vis.

Det slutade i anmälningar från båda klubbarna som Svenska basketförbundet tvingades hantera och till slut la ner. Det ansågs inte gå att styrka något regelvidrigt.

– Det är klart att det har påverkat båda spelarna det som hände. Vi har pratat om det som hände, vi skyfflar inget under mattan, men nu ska fokus ligga på annat, säger Södertäljes coach som fått se sitt lag vinna tre av de fyra första matcherna på säsongen.

För Jämtland har det blivit två segrar på fem omgångar, men de har å andra sidan kommit på hemmaplan och mot bra motstånd, både mot mästarlaget Borås och fjolårets sensationslag Köping. Nye coachen Adnan Chuk har ett förflutet som spelare i Södertälje, en spännande match i matchen mot coachkollegan och mångårige bekantingen Degernäs.

– Jag tror att det kommer att bli en tuff fajt ikväll mellan två bra lag. Jag tänker att spelarna ska kunna ta varann i hand och gå vidare, avslutar Degernäs vars lag kommer från en färsk vinst mot Norrköping.

Matchen ser ni i SVT24 med start kl 19.30 

MER BASKET: Här utmanar artisten Silvana Imam tvillingsystrarna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här utmanar Silvana Imam tvillingsystrarna Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer