Duell mellan två storstjärnor: Los Angeles Clippers forward Kawhi Leonard i blått och Los Angeles Lakers forward Anthony Davis i vitt. Foto: Bildbyrån

Bestående men oroar inför NBA-återstart

Uppdaterad
Publicerad

Bestående hjärt- och lungfel som efterföljd av coronaviruset.

Det är något som oroar inför återstartaren av NBA.

– Tänk om en 24-åring som får viruset i Orlando, sedan får kroniska hjärtproblem, säger en anonym general manager till ESPN.

Den 30 juli ska NBA-slutspelet starta i en isolerad bubbla på Disney World i Orlando, Florida.

Lagen är redan nu på plats i Orlando, men oroade röster har höjts kring återstarten.

I en intervju med ESPN uttrycker ett NBA-lags general manager, som vill vara anonym, sin oro kring att spelare som eventuellt smittas av viruset ska få bestående men av sjukdomen.

– Det finns effekter som viruset kan ha på hjärt- och lungkapaciteten som ännu är okända.

– Tänk om en 24-åring som får viruset i Orlando isolerar sig i 14 dagar och sedan är frisk, sedan får kroniska hjärtproblem. Eller tänk om han blir svag och trött. Det här är effekter vi inte vet.

Alla spelare som smittas kommer att sättas i karantän i 14 dagar. Därefter kommer en läkare att bestämma när de är redo för spel. I den processen ingår en genomgång av hjärta och lungor.

John DiFiori, medicinskt ansvarig för NBA, säger till ESPN att det är viktigt att spelare som smittas av coronaviruset följer råden.

– Om du inte mår bra, försök inte att spela och träna. Det här är inte en situation där någon, oavsett om du är en idrottare eller inte, ska försöka stressa sig igenom, minimera eller ignorera symptomen. Du ska inte försöka jobba eller idrotta.

ARKIV: Här driver NBA-stjärnan med coronalarmet – nu är han själv smittad (13 mars 2020)

Fakta: Så avgörs NBA

• Mellan 7–9 juli började herrarnas NBA-lag anlända till Disney World i Orlando, Florida, där basketligan ska avgöras.

• Därefter ska träningar hållas fram till den 29 juli. Den 30 juli är det tänkt att man ska börja spela matcher.

• 22 lag finns med i återstarten som sker på nöjesparken. Det betyder att de åtta sämsta lagen inte får spela mer denna säsong.

• Finalserien ska spelas i oktober.

• Den 1 december hoppas man kunna starta nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.