Jonas Jerebko i lämnade NBA 2019. Foto: Bildbyrån

Bomben: Jerebko öppnar för spel i svenska basketligan

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko har gjort tio säsonger i amerikanska NBA – nu öppnar han för spel i svenska basketligan och klubbarna BC Luleå och Borås Basket.

Dessutom är han tillgänglig för spel i VM-kvalmatcherna mot Kroatien i februari som SVT sänder direkt.

– Det vore kul att ge tillbaka, säger han i podden ”Bänkvärmarna”.

Den 34-årige storspelaren har tillbringat över tio år i klubbar som Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz och Golden State Warriors. Där har poängen haglat in genom korgen.

Nu är han aktuell för det svenska landslaget igen, bekräftar han i podden ”Bänkvärmarna” och förklarar att han vill vara med i VM-kvalet mot Kroatien i februari. Det svenska basketförbundet skriver också i ett pressmeddelande att han är tillgänglig.

– Jag har tränat under sommaren men jag har inte spelat basket på väldigt länge, säger han i podden Bänkvärmarna.

Ludwig Degernäs, Sveriges förbundskapten, skulle tacksamt ta emot en förstärkning i form av Jerebko.

– En spelare av Jonas kaliber vill vi självklart ha med i vårt landslag. Det gör mig glad att höra, vi vill ha med de allra bästa, säger han till SVT Sport.

”Här vill jag spela”

Sedan i januari har Jerebko gått klubblös, då efter att ha lämnat det ryska laget BK Chimiki. Den rutinerade forwarden har länge siktat på en återkomst till NBA. I dag bor han i USA.

– Här vill jag spela. Blir det inget så blir det inget och då är det upp till Mosesson och Larsson och gubbarna att göra någonting; om de vill att jag ska komma och spela i Sverige. Det vore kul att ge tillbaka, säger Jerebko i podden ”Bänkvärmarna” och syftar på Lars Mosesson, klubbdirektör i BC Luleå och Borås Baskets sportchef Jonas Larsson.

– Någon gång ska man flytta hem, varför inte gör det medan man kan spela. Man vill ge tillbaka till kidsen där hemma som går i skolan och tittar på matcherna.

Jerebko menar att han inte stänger några dörrar, dock poängterar han att han är från Boråstrakten och tidigare har spelat i Luleå.

KLIPP: Jonas Jerebko öppnar för spel i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.