Brittney Griner och USA:s president Joe Biden. Foto: Bildbyrån

Griner häktad 100 dagar – stjärnor vädjar till president Biden

Uppdaterad
Publicerad

Hon har suttit häktad i Ryssland i 100 dagar.

Nu vädjar flera basketstjärnor till USA:s president Joe Biden för att få Brittney Griner frisläppt.

”Jag uppmanar Vita huset att prioritera Brittneys hemkomst”, säger Kyrie Irving.

Ropen för att få basketstjärnan Brittney Griner friad från häktet i Ryssland höjs nu ytterligare. Världens största dambasketliga, WNBA, och flera av sportens framstående spelare har nu skrivit uppmaningar till Vita huset och president Joe Biden. Och ber om hans hjälp.

”Brittney Griner har suttit olagligt fängslad i Ryssland sedan den 17 februari. Jag uppmanar Vita huset att prioritera Brittneys hemkomst”, skriver Brooklyn Nets Kyrie Irving på sociala medier.

”Det har gått 100 dagar sedan vår vän felaktigt fängslades i Ryssland. Det är dags för henne att komma hem”, skriver Griners landslagskamrat Breanna Stewart.

Förlängd häktning

Griner har varit häktad sedan februari, misstänkt för att ha haft illegala droger i en väska. Ryska myndigheter sägs ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage. Ett sådant brott kan ge upp till tio års fängelse i Ryssland.

I mitten av maj förlängdes hennes häktning med en månad.

ARKIV: Vad har hänt med Brittney Griner? (17 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.