Liz Cambage rasar mot Australiens OS-bilder. Foto: TT Nyhetsbyrån/@jockey_au på Instagram

Rasismanklagar efter OS-bilderna

Uppdaterad
Publicerad

Australien har släppt nya OS-bilder.

Då rasar landets största basketstjärna.

”De gör allt för att ta bort svarta människor”, skriver Liz Cambage.

En officiell klädpartner till Australiens OS- och paralympicstrupp har delat en bild där åtta – bland andra olympier och paralympier – poserar i varumärkets underkläder. Alla personer har vit hudfärg.

Bilden har gjort att Elizabeth Cambage, som tog OS-brons med Australien 2012, vill bojkotta sommarens olympiska spel i Tokyo.

Idrott och rasism

”Jag har sagt det en miljon gånger. Hur ska jag kunna representera ett land som inte representerar mig?”, skriver WNBA-centern på Instagram.

Hon tycker även att Australien är ”vittvättat”.

”De gör allt för att ta bort svarta människor från rampljuset, när det i själva verket är svarta idrottare som visar vägen. Ni bryr er inte om svarta liv”, skriver hon.

”Borde återspegla bättre”

Anklagelserna från Cambage har fått Australiens olympiska kommitté att svara.

– Atleterna som gjordes tillgängliga för fotografen kunde, och borde, bättre återspegla mångfalden av atleter som kommer att representera Australien i OS. Vi är stolta över vår historik med att främja atleter med olika bakgrund, säger en talesperson enligt australiska nyhetsbyrån.

OS i Tokyo inleds 23 juli.

KLIPP: Landslagsspelare: Strukturell rasism i svensk basket (5 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och rasism

Mer i ämnet